Stremming Van Cauwelaertsluis Antwerpen

Naar aanleiding van de totale stremming van de Van Cauwelaertsluis die begin december ingaat, heeft de Internationale Afdeling van Koninklijke Schuttevaer een gesprek gehad met het Havenbedrijf Antwerpen. Het havenbedrijf heeft aangegeven dat in elk geval gedurende de renovatieperiode er geen doorvaartkosten behoeven te worden betaald bij het schutten in de zeesluizen.

Met betrekking tot de schutvolgorde blijft in elk geval de zeevaart voorrang houden. Hoe men hier ten tijde van de sluiting van de Van Cauwelaertsluis mee om zal gaan is nog niet bekend. Een en ander wordt besproken in de werkgroep binnenvaart van de Kamer van Koophandel.
In principe is de VBR hierin vertegenwoordigd. De VBR heeft er geen bezwaar tegen als de IA van de Koninklijke Schuttevaer dit overleg bij zal wonen. Een verzoek hiertoe zal aan de voorzitter van de werkgroep binnenvaart worden voorgelegd.
Uitleg
Enige uitleg over de schutprocedure voor de zeevaart lijkt ook op zijn plaats. Een zeeschip moet 4 uur van te voren wanneer hij de kade wil verlaten dit melden bij  het VTS of waneer hij naar binnen wil op de rede van Vlissingen. Op dat moment wordt er al dan niet groen licht gegeven voor het tijdstip van vertrek (ETD = Estimated time of departure). Voor het oog lijkt het of de zeevaart altijd zo de sluis in kan. Dit is echter niet zo. De havenautoriteit geeft toestemming om te vertrekken maar deze kan het schip ook gemakkelijk 2 uur laten liggen dan de tijd waarom verzocht is. In dat geval lijkt het nog steeds zo of de zeevaart zo de sluis in kan varen.
Ter illustratie: in de maand mei van het afgelopen jaar was er voor 50% van de zeevaart een vertraging van in zijn totaliteit 900 uur. Er moesten 550 zeeschepen wachten. Dit betekent dat 50% te maken had met een wachttijd van gemiddeld ruim 1,5 uur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Stremming Van Cauwelaertsluis Antwerpen | Schuttevaer.nl WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.