Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Plan om van Noordzee binnenwater te maken

't Horntje

Twee dammen met een totale lengte van 635 kilometer dwars door de Noordzee, kunnen 25 miljoen Europeanen te beschermen tegen de gevolgen van de verwachte zeespiegelstijging in de komende eeuwen. Het project is volgens de  bedenkers technisch haalbaar en betaalbaar. Maar de gevolgen voor het zeeleven zijn groot.

1 / 1
De ‘Northern European Enclosure Dam’ moet ruim 600 kilometer langer worden dan de Afsluitdijk en is volgens de onderzoekers technisch haalbaar. (Illustratie NIOZ)

De ‘Northern European Enclosure Dam’ moet ruim 600 kilometer langer worden dan de Afsluitdijk en is volgens de onderzoekers technisch haalbaar. (Illustratie NIOZ)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • Mario Noldes

  Het gaat er mij niet om hoe je over 5G denkt, wat me opvalt is dat ALLEEN bij de klimaat voorspellingen op NIET WERKENDE modellen het voorzorg principe wordt toegepast, en nergens anders bij.

  Over 5 G (elektro smog in het algemeen) wil ik het volgende stellen.
  Ik zie elektra smog als bier of wijn. Van een glas of vier word ik niet ziek, giet ik zes flessen port of een kratje trippel achterover is het de vraag of ik nog wakker word.

  Fijne Pasen allemaal en niet te veel bier/wijn 😉

  G.M. Noldes

 • J.Teunisse

  Grappig , We worden er regelmatig aan herinnerd dat het zee niveau stijgt. De hoogte van stijging varieert. Wie de moeite neemt en de kustlijn binnen het getekende dijken eens nader onderzoekt, zal zien dat niet alleen Nederland maar ook de Oostzee mee zal stijgen. Kopenhagen, St Petersburg, Stockholm etc liggen niet boven op een berg.
  De gedachte is een logische : Hoe bescherm ik ,ALS het er op aan komt 1000 en km kust en inwoners en bij behorende sociale infrastructuur ( uw hutje) en economische waarden.( uw baan)
  Zeker. Het plan is zeker ingrijpend. En of het gerealiseerd word.? voorlopig niet , maar soms kun je door dwarsdenken een grotere schok generen , dan een 14 jarig kind emotioneel te beschadigen op het internationale toneel ( Raar , Zweden is een land met zeeeer strenge wetten tegen kinderarbeid. Hier lag de toezichthouder te suffen )
  Grappig dat de nieuwe mobile standaard 5G overal bij gehaald word. (rofl) Even een kleine optel som van straling. Uit het heelal word de aarde al enige jaren ( miljoentje) gebombardeerd door Alpha, Beta, Gamma stralen. Het aardmagnetische veld leidt een zeer groot deel om de aarde heen, de ozonlaag bescherm ons ook. We hebben verder een magnetron, electrische bekabeling (230/400 volt wisselstroom, Electrische tram ( 500 volt ) Treinen in( NL 1500 volt, resst Europa 15000 tot 25000 volt, Satellieten die de aarde aftasten en positie bepalen (GPS, track and trace,) microgolf verbindingen , richtstraal verbindingen , radio, DAB+ , en dan nog de nodige draadloze headsets, bluetooth , en drône ’s , (prive en commercieel) en nog veel meer( infra rood. etc) , allemaal straling. Zelfs met menselijk lichaam en organen ( hersenen) geven een meetbare straling af. . Waarbij het belangrijkste buiten beeld blijft. De frequentie die 5G gaat gebruiken , is een bestaande frequentie. Zoek maar eens op.
  Er zijn ( niet Europese ,machten ) die er belang bij hebben verwarring te stichten. Door middel van fake / nep nieuws. Interesse in basaal verklaarde wetenschap? http://www.scientas.nl is gratis !

 • S.K.J. Daalder

  Blahblahblahblah als ik dit hoor ga ik bijna over m’n nek ! Onzin !

 • Mario Noldes

  https://www.parool.nl/nederland/een-dijk-van-637-km-kan-europa-beschermen-tegen-stijgende-zeespiegel~b6835709/

  Parool 14 februari

  https://www.nioz.nl/en/news/een-dam-dwars-door-de-noordzee-waarschuwscenario-voor-klimaatverandering

  NIOZ 31 januari

  En tal van andere media die er begin februari over berichten AD, NOS, Elsevier enz enz.

  Is erg vroeg voor een 1 april grap of niet???

 • m de graaf

  hoax verlate 1 april grap ben je toch weer ingestonken

 • Mario Noldes

  “Om Europa te beschermen tegen het almaar stijgende zeewater”

  Welke stijging van de zee spiegel? De door de C02 misdadiger Al(capone) Gore voorspelde stijging?? De man die een half miljard heeft verdiend aan de C02 leugen. Volgens hem zou er al een jaar of 5 geen noordpool meer zijn. Er zijn al 5 of 6 expedities die gingen bewijzen dat het ijs bijna weg was vastgelopen in het ijs en er met helikopters vandaan gehaald.

  De zeespiegel in de Noordzee is de laatste 150 jaar met 1,9 mm per jaar gestegen. Er zit GEEN versnelling in de laatste 50 jaar. De stijging is constant. Ook op websites van de overheid zijn deze cijfers te vinden.

  Dus gaan we, omdat we toch geld zat hebben, bovenop de 1200 miljard die klimaat ………….(censuur) Timmerfrans samen met zijn hofnar Samson uit wil geven aan het klimaat sprookje nog maar een 2 a 3 duizend miljard optellen.
  Ik adviseer de ECB nog maar een paar geld druk machines te bestellen in China, we zullen ze hard nodig hebben voor dit soort onzin.
  ALLES over het klimaat is gebaseerd op NIET WERKENDE modellen. Er is geen enkele claim uit het verleden waarheid geworden. Nu gaat men zover vooruit “voorspellen” dat het absoluut niet meer te controleren valt.

  Buiten de financiele ondergang van Europa is het ook een ecologische ramp die niet te overzien is. Wat gebeurd er met de Loire delta bijvoorbeeld? Het tij zal wel een beetje verder het land in denderen denk ik. Alle delta’s die uitkomen op dit “meer” gaan gigantisch verzanden wat weer problemen oplevert bij hoge rivier afvoer.
  Het feit dat het water quasi stil komt te staan heeft tot gevolg dat het opwarmt.
  Wat heeft dat voor invloed op het weer in Europa? Krijgen we hier toch nog de beloofde klimaat verandering. Eindelijk man-made climate change. Zie je wel dat Greta gelijk had, how dare you.

  Wat me opvalt is dat alleen bij het klimaat sprookje het voorzorg principe word gehanteerd. We doen letterlijk alles om voorspellingen die gebaseerd zijn op niet werkende modellen proberen te voorkomen.
  Dit zelfde voorzorg principe word bij bv glyfosaat absoluut niet toegepast. Er zijn zat onderzoeken die een link leggen met kanker. Bayer/Monsanto zegt natuurlijk van niet, er was iets met wc-eend geloof ik.
  Ook bij 5G geldt het voorzorg principe ineens niet meer, terwijl er tienduizenden wetenschappers er voor waarschuwen en in Zwitserland een halt is gemaakt met het uitrollen ervan. De verzekeraar Loyds dekt geen gezondheidsschade meer door elektromagnetische straling.

  Tevens vind ik het getuigen van een zeer naïef optimisme om te denken dat er over 500 jaar er nog een “beschaving” (zo noemen ze het toch) bestaat die nog maar iets weg heeft van de huidige. Met het Neanderthaler gehalte van de huidige beleidsmakers (ik bedoel niet Trump) gaan we met zijn alle met drie keer de geluidssnelheid richting ondergang. En dat komt NIET door het klimaat.

  Ik denk dat de grote baggeraars een klusje nodig hebben om de komende crisis van een jaar of dertig te overbruggen.

  G.M. Noldes

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.