Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Vlaanderen ziet autonome vaart als redding klein schip

PLASSENDALE

De schipper aan boord stond erbij en keek ernaar zonder een vin te verroeren, want de echte schipper, die in dit geval ‘operator’ wordt genoemd, zit bij Seafar in het Shore Control Center (SCC) in Antwerpen en houdt er de vaart in via camera’s AIS-schermen, GPS-displays, sensoren en draadloze verbindingen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • Mario Noldes

  Autonoom varen is niet de redding van het kleine schip, nee, het is het gesubsidieerd vervangen van het kleine schip.

  Of de bouw, of de exploitatie of de klanten van projecten als watertruck of zulu worden gesoepsidieerd.

  Ja meneer Van Quoillie, heeft minister Weijts niet geroepen dat de verlader “gestimuleerd” moet worden om pallet vervoer over de binnenwateren te gaan doen.
  Ik heb dat nooit gehoord over kunstmest, tarwe of bulk bouw materialen.
  Dat “stimuleren” is vast niet alleen een folder door de bus ;-).

  Verder hoeven dit soort projecten zich ook niet aan de wet te houden, bv de lading van een ZULU mag buiten het schip uitsteken.

  En zo worden we elke dag bedrogen, voor gelogen en bestolen.

  G.M. Noldes

 • A. le Cessie

  Wat een fantastisch artikel, alleen kun je in dit artikel het woord fantastisch op twee manieren uitleggen. Fantastisch; mooi, uniek niet te geloven. Of is fantastisch; niet naar de waarheid maar gefantaseerd een droombeeld.
  Het laatste komt dichter bij dan het eerste. Ik heb het wel met veel plezier gelezen, ik vind het zelfs komisch. gaf wel even leesplezier. Maar wie wat verder denkt over dit project krijgt steeds meer plezier. De IJzer, een rivier die ooit rood kleurde van het bloed in WO1. Toen hebben er waarschijnlijk de meeste schepen gevaren. Nu vaart er in de zomer wel eens een jachtje of een boot van de dijkwachter. Het autonoom varen zie ik niet terug komen in dit artikel. Ergens een persoon achter een scherm. een man aan boord voor controle en dan komen er twee personen het schip vastmaken. Oje wat een besparing. Terwijl we in Belgie en Nederland tot 55 meter met 1 persoon mogen varen.
  Ik zou graag het financiele plaatje eens zien van dit project.
  Maar goed, er is zeker veel over vergaderd en gegeten en gedronken door bepaalde lieden.
  En dan zou ik willen zeggen veel succes op het Albertkanaal.
  Jammer voor die Mevrouw op de sluis van Olen die zulke heerlijke boodschappen verkoopt. Die zal niet veel verkopen aan die zelfvarende schepen. Of misschien aan de vastmakers die al een uur op de sluis staan te wachten.

  Ik stop er nu mee want moet er steeds harder om lachen.

  Gr. Ad le Cessie.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.