Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Scheepshond komt om door brand in klipper Mermaid

HARLINGEN

De scheepshond van de tweemastklipper Mermaid is zaterdagavond 9 juni omgekomen bij een brand aan boord. Het schip lag afgemeerd in de Willemshaven.

De oplettende schippers Iemke Zeijlemaker en Ingrid Bary van het zonnepontje Jonge Seun zagen omstreeks 20:00 uur rook uit het stuurhuis van de Mermaid komen. Zij meldden dit bij de havendienst en 112 en probeerden uit te vinden of er mensen aan boord waren. Dat was niet het geval. Schipper Rutger Lugies was op dat moment niet aan boord. Tegen de tijd dat er vlammen uit de ramen sloegen was de brandweer met groot materieel gearriveerd.

De brandweer had het vuur snel onder controle en haalde de scheepshond uit het stuurhuis. Jan-Willem Zwart, brandweervoorlichter: ‘Het dier leefde nog toen we het bevrijdden, maar het had ademhalingsproblemen.' Reanimatie van het dier door het toedienen van zuurstof mocht niet meer baten.

Internetbronnen meldden dat de brand zou zijn ontstaan na een explosie in de stuurhut. ‘Dat moet dan een kleine explosie geweest zijn', stelt Joost Bakker van Rederij Vooruit. ‘Vanmorgen was ik aan boord van de Mermaid. De brand leek me eerder ontstaan door een oververhit kookplaatje, waarin kortsluiting was ontstaan. Misschien is er een spuitbus of flesje spiritus opengeploft, maar ik heb geen grote explosieschade gezien.'
Een lezing die bevestigd lijkt te worden door de brandweervoorlichter. ‘Omwonenden hebben duidelijk een explosie gehoord. Het kan van alles geweest zijn, van een gasfles tot een busje deodorant.'

Het schip ligt nu afgemeerd bij Scheepsreparatie Friesland. De schade is niet structureel van aard, maar zowel de roef als de stuurhut zijn onbruikbaar. ‘Gelukkig heeft het schip pas donderdag weer nieuwe klanten. Misschien kan SRF tegen die tijd de belangrijkste zaken weer hersteld hebben', aldus Bakker. (GvH)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook