Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Lemmer Ahoy aankondiging van spannend skûtjesseizoen

Lemmer [update]

Watersportvereniging De Zevenwolden organiseert al tientallen jaren de grootste zeilwedstrijd in het voorseizoen, Lemmer Ahoy. En de wedstrijd is nog steeds springlevend. Dit jaar verschenen maar liefst 60 skûtsjes aan de start. Zowel van de SKS als de IFKS, dat maakt het altijd extra spannend.

1 / 3
Overtuigend winnaar, skûtsje Doarp Huzum krijgt even wind. (Foto Hajo Olij)

Overtuigend winnaar, skûtsje Doarp Huzum krijgt even wind. (Foto Hajo Olij)

  • Gelijke kansen, maar skûtsje Huzum wint met overmacht

  • ‘Fantasietjalkje' wint in tweede klasse

Door Hajo Olij
Tegenvallend was overigens de deelname van de Lemsteraken. Normaal verschijnen er zo'n 30, maar toen een week van tevoren slechts twee ongemeten aken groot en twee klein zich hadden aangemeld, besloot de organisatie deze wedstrijden voor het eerst in jaren niet te laten doorgaan. De week ervoor kwamen nog 11 grote VA-wedstrijdaken naar de IJtorenrace in Durgerdam. Waarom ze niet naar Lemmer wilden komen, niemand wist het.

Nieuwe opzet
Voor het eerst zeilden de skûtsjes klasse voor klasse apart hun wedstrijden, na elkaar. Dat is een nieuwe opzet. Voorheen zeilden ze allemaal tegelijk in de baai. Druk, maar vaak een prachtig gezicht. Zo konden soms op één dag drie korte wedstrijden worden gezeild. Maar de organisatie kiest nu voor deze veiligere opzet. De deelnemers klaagden niet.

Vorig jaar was al een verschuiving binnen de SKS-vloot te zien. Er kwam een nieuwe zeilformule. Er is wel kritiek op. Lengte en diepgang tellen nu meer mee dan de breedte. Bij de IFKS zijn alle skûtsjes nauwkeurig in Heeg gewogen, sommigen moesten meer ballast innemen. Dit alles om zo gelijkwaardig mogelijke schepen aan de start te krijgen. Hier is meer tevredenheid, de wedstrijden zijn spannender geworden en iedereen kan nu winnen.

Overmacht
Iedereen? Nou in Lemmer dus niet. Het skûtsje Doarp Huzum won Hemelvaartsdag gelijk al met grote overmacht. De zwakke wind kwam soms uit het zuiden, dan weer uit het oosten. De éne keer was de Noordermeerdijk de goede keus, een kwartier later juist de kant van het gemaal en het strand.

Met het grootzeil over bakboord de kluwen van naderende skûtsjes met het zeil over stuurboord induiken, je moet het maar durven en maar hopen dat je ruimte krijgt. Ulbe Zwaga deed het met zijn nieuwe schip de Waaksdom, het voormalig skûtsje van Dokkum. In 1988 en 1998 won hij bij de SKS, zeilde de laatste jaren op de Gerrit Ynze in de middenmoot van de B-klasse, maar doet nu weer vooraan mee. Op zaterdag, de slotdag zei hij: ‘Jammer, een rondje meer en dan hadden we Huzum kunnen pakken'.

Schipper Johannes Meeter van Huzum zag de Waaksdom ook opkomen en ging verdedigende slagen maken. Dat had hij beter niet kunnen doen, nu werd het nodeloos spannend. Met zijn ruime voorsprong had hij gewoon op de finish af kunnen zeilen. Waarom het Huzummer skûtsje zo goed presteert, daar is geen duidelijke verklaring voor. Of het moet de bemanningswisseling van vorig jaar zijn.

Douwe Visser, schipper op Grou, SKS-kampioen van 2017, deed deze dag ook voorin mee. De Ora et Labora van Sietse Broersma uit Heeg werd verrassend vierde, gevolgd door de IFKS kampioensskûtsje Emanuel van schipper Merijn Olsthoorn. Bij Joure, met schipper Rinus de Jong, hebben ze het lek nog niet boven water, het skûtsje werd één na laatste.

Sterke Jerke
Ook in de Tweede Klasse een verrassende uitslag. Pieter Jilles Tjoelker uit Rottevalle was al twee jaar succesvol schipper op het kleine skûtsje Engelina Smeltekop, maar hij wilde meer: meedoen met de grote jongens. Hij vond een sponsor, maar kon in de vloot geen geschikt schip vinden. Hij ontdekte de Christoffel II, een fantasie tweemasttjalkje, maar met een prachtig gelijnd casco. Het vlak was compleet gedubbeld, veel spanten gaar. Met behoud van de mooie vorm werd praktisch alles vernieuwd. Alleen een nieuw tuig moet nog. Veel van zijn maten van de Engelina Smeltekop gingen met hem mee naar dit nieuwe skûtsje, de Sterke Jerke.

De eerste dag won de Raerder Roek nog met Siemen Kalsbeek aan het helmhout.  De twee volgende dagen zeilde de Sterke Jerke steeds ver vooruit. Wietse en neef Jilles Bandstra konden met de Redbad en de Lonneke slechts uit de verte toekijken.

De Engelina Smeltekop werd verkocht, heet nu Lytse Famke en de pas 18-jarige Herke Boskma is de schipper. Ze eindigde nu in de middenmoot.

Bij de skûtsjes klein won oudgediende Sjoerd Kleinhuis van de Lytse Eanewaldster. 

Hoe het kampioenschap van de SKS en de IFKS dit jaar ook zullen verlopen, het zal spannend worden met andere schepen vooraan en veel nieuwe jonge schippers. Er is weer leven in de brouwerij!

Uitslagen Lemmer Ahoy 2018

Skútsjes Klasse 1
1) Huzum, Johannes Meeter; 2) Waaksdom, Ulbe Zwaga; 3) Grou, Douwe Visser; 4) Ora et Labora, Sietse Broersma; 5) Emanuel, Merijn Olsthoorn; 6) Drie Gebroeders, Arend Wisse de Boer; 7) Lemmer, Albert Visser; 8) Heerenveen, Sytze Brouwer; 9) Wylde Wytse, Sikke Heerschop; 10) Langweer, Jaap Zwaga; 11) Drachten, Jeroen Pietersma; 12) Ut en Thus, Floriaan Zwart; 13) Sneek, Jappie Visser; 14) Doarp Eastermar, Geale Tadema; 15) Grutte Pier, Lucas Bouma; 16) Eelkje II, Jeroen de Vos; 17) ‘t Swarte Wief, Jaap Hofstee; 18) Jonge Jasper, Froukje Osinga; 19) Halve Maen, Klaas Westerdijk; 20) Sûdwesthoek, Auke de Groot; 21) Leeuwarden, Willem Zwaga; 22) Zes Gebroeders, Klaas Kuperus; 23) Westenwind, Daan van der Meer; 24) Joure, Rinus de Jong; 25) Earnewald, Gerhard Pietersma.

Skûtsjes Klasse 2
1)  Sterke Jerke, Pieter Jilles Tjoelker; 2) Redbad, Wietse Bandstra; 3) Lonneke, Jilles Bandstra; 4) Grytje Obes, Arjen de Jong; 5) Hoop op Zegen, Paul de Koe; 6) Raerder Roek, Siemen Kalsbeek; 7) Verwisseling, Bas Krom; 8) Gerrit de Vries, Gerrit de Vries; 9) Zeldenrust (Heeg), Jan Visser; 10) Ale, Ron Syperda; 11) Wâldwiif, Tim Roosgerius; 12) Eenvoud, Remy de Boer; 13) Jonge Rein, Erik Jonker; 14) Freonskip, Hartman Witteveen; 15) Brijbek, Jeroen Sytsma; 16) Zorg en Vlijt, Lisanne Thie; 17) Sinnekin, Jan Sipko van der Veen; 18) Goede Verwachting, Walter de Vries; 19) Lege Wâlden, Jehanne Prins; 20) Singelier, Koos Lamme; 21) Gerrit Ynze, Alisa Stekelenburg; 22) Goede Verwachting,  Bouke van der Vaart; 23) Friesland, Johannes de Vries; 24) Harmonie, Floris Bottema.

Skûtsjes 3e Klasse (Klein)
1) Lytse Earnewaldster, Sjoerd Kleinhuis; 2) Eemlander, Bernd de Cneudt; 3) Welvaart, Tsjibbe van der Veer; 4) Tiid Sil 't Leare, Martijn Kleintjes; 5) Hoop op Zegen, Chris van den Berg; 6) Lytse Famke, Herke Boskma; 7) Twa Famkes, Pieter Jansma; 8) Swanneblom, Brandt de Vries; 9) Hoop op Welvaart, Rutger Boonstra; 10) Nooit Volmaakt, Jochem van der Vaart; 11) Hoop Doet Leven, Koos van Drunen.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook