Y-zeilen: Grote kanshebbers grijpen naast overwinning

Het jaarlijkse wedstrijdevenement Y-zeilen trok vrijdag 2 september 26 varende monumenten naar de Sumatrakade aan het IJ in Amsterdam. Zaterdagochtend werden de schepen vlot geschut en zeilden naar het westrijdwater boven IJburg. Wie zou het snelste rondje zeilen tussen Durgerdam en Pampus?

Y-zeilen: Grote kanshebbers grijpen naast overwinning

Het was zwaarbewolkt en de voorspelde zuidwesten wind schifte vaak naar zuid en bleef zwak en onregelmatig door de hoge bebouwing van IJburg. De tjalk Stormvogel uit Willemstad won vorig jaar overtuigend, maar ook de Westlander Loosdrecht was al eerder de snelste en maakte bij dit lichte opnieuw veel kans. Het liep anders. De Stormvogel drong zich bij de start in en werd achteraf gediskwalificeerd. Een zware straf, want schipper Benjamin Verboom maakte een strafrondje en startte opnieuw. Maar de organisatie wil het Y-zeilen gemoedelijk houden, het zijn immers waardevolle museumschepen met veelal onervaren bemanningen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer