Voorwaarts Voorwaarts krijgt lift Conquest MB1

Kraanponton Conquest MB1 heeft woensdag de Voorwaarts Voorwaarts vanuit Brunsbüttel thuisgebracht naar de Eemshaven. Het historische Groninger vlaggenschip uit 1899 was door de Duitse autoriteiten aan de ketting gelegd.

Voorwaarts Voorwaarts krijgt lift Conquest MB1

De Voorwaarts Voorwaarts voer op eigen kracht naar de Hafengeburtstag in Hamburg, maar daar ontstond een discussie over de certificaten van het schip. Even leek er een ingewikkelde patstelling te ontstaan: het schip mocht van de autoriteiten niet verder varen, dus ook niet weggesleept worden. Er dreigde een patstelling, tot scheepvaartkantoor Amasus Delfzijl, dat ook de zakelijke belangen van Conquest Offshore behartigt, partijen bij elkaar wist te brengen.

Bij toeval was de Conquest MB1, bekend van de bergingswerkzaamheden van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, in de buurt en bracht op bijzondere wijze uitkomst. De Voorwaarts Voorwaarts werd gewoon aan boord gehesen en op het enorme kraan-ponton terug naar huis gebracht. In de Eemshaven werd ze weer te water te laten.

Aangezien de Conquest de Eemshaven als nieuwe uitvalsbasis heeft gekozen, lag het voor de hand om deze oplossing als vriendendienst van ‘Groningers onder elkaar’ aan te bieden.