Sail Kampen groter dan ooit

Kampen staat de komende paasdagen in het teken van Sail Kampen 2014. Het is de vijfde editie en de organisatie heeft voor die gelegenheid het evenemententerrein verdubbeld. Dat betekent extra schepen, artiesten, attracties en entertainment. De bekende Nederlandse band De Dijk verzorgt het openingsconcert en een dag later staat Jan Smit op de planken.

  • ‘Meer schepen, artiesten, attracties en entertainment’
  • Voormalige Kapitein Kok keert gerestaureerd terug

Door Patrick Naaraat
Sail Kampen (18 t/m 21 april) belooft dit jaar dus groter te worden dan ooit. De organisatie verwacht 50.000 meer bezoekers dan de 200.000 in 2010. In dat jaar presenteerde het NOS Journaal Sail Kampen als grootste paasevenement van Nederland. Het evenemententerrein op de langgerekte IJsselkade bevindt zich dit jaar – in tegenstelling tot voorgaande jaren – aan beide zijden van de Stadsbrug.

Nova Zembla

Sail Kampen heeft het Russische fregat Shtandart weten te boeken. Dat schip – met als thuishaven St. Petersburg – is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. De replica dateert uit 1999 en heeft een lengte van 34,50 meter. Een andere bijzonder schip is de radersalonboot Kapitein Anna (voorheen Kapitein Kok) uit 1911. Deze voormalige veerboot, gebouwd in de tijd van de Titanic met de grandeur van glimmend gelakt houtwerk en koper, werd begin dit jaar op het nippertje gered van de sloop. Dit oudste partyschip van Nederland wordt momenteel gerestaureerd in de Kamper Zuiderzeehaven en is straks te bewonderen tijdens Sail Kampen.

Belevenis

Daarnaast zijn tientallen andere historische zeilschepen, maar bijvoorbeeld ook marineschepen, te bezichtigen. Een belevenis vormt het Sail-varen op de IJssel. U kunt met het hele gezin een vaartochtje maken langs het schitterende decor van de eeuwenoude Kamper Hanzestad. Verder zijn er tal van demonstraties, scheepsbezichtigingen, kermisattracties, horecagelegenheden, artiesten, theater- en kunstvormen en entertainment in uiteenlopende stijlen.

Vlootschouw

Sail Kampen 2014 begint op vrijdagavond 18 april met de Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen en sfeervolle verlichting presenteren aan het publiek. Het vierdaagse evenement duurt tot en met paasmaandag, waarop traditioneel de topdrukte wordt verwacht met bezoekers uit het hele land.