Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

In Myanmar met ‘De Binnenvaart’ op ontdekkingsreis

MYANMAR / BIRMA

De 11de Maritieme Studiereis van Vereniging ‘De Binnenvaart’ bracht 27 leden op ontdekkingsreis naar Myanmar, het vroegere Birma. Een volgens de reizigers zeer geslaagde reis, waarbij bleek dat Europa voor de binnenvaart in Birma niet ver weg was.

1 / 1
Ontdekkingsreis binnenvaarders in Myanmar

Ontdekkingsreis binnenvaarders in Myanmar

Aangekomen in Rangoon bezocht het Nederlands binnenvaartgezelschap eerst de Maritieme Universiteit van Myanmar. De ontvangst was er allervriendelijkst, met een lezing over de maritieme opleidingsmogelijkheden van het land. Daarna werd het hoofdkantoor van de staatsrederij Inland Water Transport (IWT) bezocht, met uitleg over de soorten schepen en het binnenvaarttransportvolume.

Vervolgens werd ingescheept op het passagiersschip RV Paukan 1947, dat geheel was afgehuurd door Vereniging ‘De Binnenvaart’. Op de tweede vaardag werd de Dala scheepswerf nog bezocht, waarna een ontdekkingsreis werd ingezet via Twante kanaal en Irrawady rivier naar Mandalay.

Irrawady

Tijdens de 15-daagse reis, van 16 juli tot 1 augustus, werden veel excursies langs de rivier gedaan. ‘De Irrawady rivier is een brede rivier met vele vaargeulen en is niet betond’, vertelt reisleider Jos Hubens. ‘Men vaart er op de vele pagodes in het groene landschap. Op de rivier is veel scheepvaartverkeer met duwbakken met een motorscheepje er naast gekoppeld voor de aandrijving en besturing. De bakken zijn veelal geladen met zand/grind of met teak boomstammen.’
Olievervoer vindt plaats in duwkonvooien van maximaal twee tankduwbakken met daarachter duwboten van de eerste generatie (model Nashorn), vertelt Hubens. ‘Die zijn in de jaren ‘60 van de vorige eeuw in Duitsland gebouwd.’ Ook twee nieuwe gastankduwbakken en een duwbak met containers werden er gespot. Het passagiersschip Nederland, gebouwd als Köln-Düsseldorfer, vaart op de Irrawady als Road of Mandalay, tussen Bagan en Mandalay.

Tijdens de cocktailparty aan het eind van de reis bedankte Therese van Laak, secretaris van de vereniging, namens het gezelschap Jos Hubens voor de organisatie van de zeer geslaagde reis en Chris van Eijmeren voor het maken van een reis- en studieboek over Birma.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook