Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Watersport loopt vast in overmatige plantengroei

DRIEBERGEN

Grote delen van het Markermeer, IJmeer en de Randmeren raken verstopt door overmatige groei van waterplanten. Varen en zwemmen wordt hierdoor onmogelijk. De plantengroei is het gevolg van een sterke verbetering van de waterkwaliteit in de afgelopen jaren door maatregelen van de overheid. Het ecosysteem is echter nog niet in balans.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (13)
 • juf janny

  zou mezelf peter schot noemen!

 • kris

  Als ze nu maar niet richting Belgiƫ en Frankrijk gaan varen als alternatief vaargebied. Het was hier nu redelijk rustig en beschaafd onder de pleziervaarders.

 • Jean

  Gelukkig, de domste man van 2012 heeft zich gemeld!!!
  Peter Schotanus is het geworden!!!!
  Weer dat stoken tussen beroeps en pleziervaart.
  Wat al meer dan 25 jaar een feit is, is dat de regering meer geld verdient aan de watersport, dan aan de beroepsvaart.
  Wees blij dat er watersport is, hierdoor zijn er ook dingen verbeterd voor de beroepsvaart.

  En ja, ik vaar met een pleziervaartuig, en met binnenschepen, beide doelgroepen (jachten) zorgen procentueel over evenveel gevaar op de vaarwegen.
  Als je bij de verzekeringen Oranje/EMF zou kijken……dan zie je waar het echte gevaar zit šŸ™‚

 • jan

  Jammer dat RWS hier geen bioloog aan het woord laat om alles eens goed uit te leggen. Dit is naar mijn mening een gevolg van evenwicht in de zuiverheid van het water. We hebben het eerst ernstig vervuild om ons via de economie te verrijken met dit gevolg. Alles moest kunnen en werd toegestaan om om afval te dumpen in de rivieren.Denk alleen al aan bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Het komt wel terug in het oppervlakte water.Dit soort natuur verstoring draai je niet in een paar jaar terug om het evenwicht te hervinden. De eisen zullen nog strenger (moeten)worden, vooral in de Donau gebieden en bij verouderde industrie..

 • Ach jongetje toch

  @Peter Schotanus
  Want in de watersport word geen geld verdient dus hebben ze geen bestaansrecht. In de watersportbrache gaan toch ook miljoenen om. Haal liever je hoofd uit je achternaam en kijk eens om je heen.
  Er zijn zat collega’s die eisen dat ze voorrang krijgen en op die basis levensgevaarlijke toeren uit halen om hun gelijk te krijgen. Je klinkt nu net als die vrachtwagens chauffeur die bedenkt dat jij met je auto geen recht hebt op de weg omdat hij met zijn vrachtwagen geld verdient.

 • Peter Schotanus

  @ De Egel,

  oh ja, lekker roepen over de “veiligheid” die vergald wordt door Rijkswaterstaat….
  Ik heb dit weekeinde gevaren in Zeeland, op de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, en de enigste die de veiligheid in gevaar brengen zijn de recreanten, door hun ondoordachte en a-sociale vaargedrag.
  Het was weer een wonder dat er geen een onder een binnenvaarder is gekomen.

 • Peter Schotanus

  Waarom zou er veel belastinggeld besteed moeten worden door Rijkswaterstaat om de pleziervaart te helpen?

  Door de bezuinigingen is er al bijna geen geld om faciliteiten voor de beroepsvaart te creƫren, maar voor het plezier van een hoop blaaskaken met meer geld dan verstand van varen, moet er belastinggeld over de balk worden gesmeten? dacht het niet!!

  Laat de watersportverenigingen lekker zelf een maaier aanschaffen, maar die bouwen liever gigantische clubhuizen. En anders blijven de recreanten maar lekker netjes in de vaargeul, maar wel aan stuurboordswal he jongens!!

 • Martin

  Lekker Be********

 • De Egel

  Typisch overheid c.q. Rijkswaterstaat. Een stelletje bureaucraten achter het bureau beslissen dat het water van betere kwaliteit moet worden en vergroten zo de onveiligheid op het water en bedreigen de boterham van duizenden mensen door de watersport te de nekslag te geven. Tevreden zien ze toe hoeveel beter de statistieken zijn en hoe het plezier, de boterham en de veiligheid van duizenden naar de barrebiesjes zijn geholpen.
  Dank u wel, Rijkswaterstaat.

 • Edwin

  Heb dit jaar ook gehad meet een 115 pk outboard, plantgroei kwam om de as en moter hield er mee op vanwege koelwater te kort.
  Dan motor omhoog 10 minuten mee bezig, en dan binnen 5 minuten zit het er weer tussen.
  Meteen weghalen zeg ik!

 • Jager

  Ben altijd schipper geweest op de Rijn en binnevaart maar ben nu met pensioen en heb nu ook een motorjacht.Maar heb ook veel last van deze planten en alg,dit maakte men vroeger niet mee toen was het water ook schoon,mijn vader schepte vroeger de watertank vol met water op het ijsselmeer.Maar men mag niks meer lozen er is geen afbraak meer het water word te schoon.

 • koos de boer

  Ook rond Oude Tonge het fontijnkruid maar daar is gemeente de wsv tegemoed gekomen met de aanschaf van een maaivaartuig zodat de geul open kan blijven zo kan het dus ook huldde

  Koos

 • Johan v D

  Hier heb ik vorig jaar ook veel last van gehad. Op weg van Hoorn naar Edam kwam ik plots midden in zo’n veld waterplanten terecht, ruim een kilometer uit de kant. Uit het veld komen was veel moeilijker, doordat ogenschijnlijk overal van deze velden waren. Veel van deze velden waren nog maar net onder de wateroppervlakte, wat de hele zaak nog moeilijker maakte. Het heeft me dan ook een uur gekost om uit het veld te kunnen komen.

  Jammer dat RWS alleen de geulen gaat maaien, want veel havens zijn niet direct vanuit een geul benaderbaar (zo is er dus geen geul van Hoorn naar de Gouwzee). Ik weet dan ook niet, waar nog veilig te varen is zonder te maken te krijgen met deze overmatige plantengroei.

  Daardoor gaat ook een groot deel van mijn vakanties op het water verloren. Bijna elk jaar steek ik wel ergens het IJsselmeer en/of Markermeer over. Geen enkele oversteek is tot nu toe via een geul gegaan, doordat geen geul aanwezig was (dit jaar traject Workum-Den Oever, voorgaande jaren bijvoorbeeld Stavoren-Medemblik, Lelystad-Hoorn, Lelystad-Edam, Lemmer-Medemblik). Zelfs met het aanhouden van de huidige geulen is een oversteek niet altijd op die manier mogelijk, bijvoorbeeld doordat de wind uit de verkeerde hoek waait. betekent dit, dat ik dan alleen nog maar in mijn eigen omgeving mag varen?

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook