Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Eerste nieuwe zeil voor Batavia

LELYSTAD

De Batavia, reconstructie van een VOC retourschip uit 1628, kreeg dinsdag 27 september haar eerste zeil terug. De hele set zeilen ging verloren bij de brand in 2008 die de zeilmakerij op de Bataviawerf in Lelystad in de as legde.

1 / 2
Nieuwe zeilen voor de Batavia

Nieuwe zeilen voor de Batavia

Direct na de brand zijn er plannen gemaakt voor een complete nieuwe set zeilen. Historisch onderzoek leverde vele nieuwe inzichten op, en na een zoektocht door Europa vonden de medewerkers van de Bataviawerf in Schotland een weverij die geschikt zeildoek kon leveren. Een selecte groep vrijwillige zeilmakers is speciaal opgeleid in ambachtelijke vroeg 17e eeuwse zeilmaak technieken. Zij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, en nu is het eerste nieuwe zeil, de Blinde, klaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • Johan

    Vreemd: maar vijf burgemeesters in een provincie die zes gemeenten telt. Waar is de burgemeester van Lelystad, de “thuishaven” van de Batavia?

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook