Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Stilligregeling is uitkomst charterschippers’

HARLINGEN

Sinds het begin van de pandemie maken bij onderlinge verzekeraar EOC aangesloten bruinevlootschippers gebruik van de zogenaamde stilligregeling. Zolang zij niet kunnen varen behouden zij tegen gereduceerd tarief casco-, brand- en vandalismedekking. Het helpt hen door deze moeilijke tijd, in combinatie met bijvoorbeeld de kwijtschelding van havengelden, zoals in Harlingen of Enkhuizen. Voldoet de regeling in de praktijk? Schuttevaer bespreekt het met hen.

1 / 2
Zodra we kunnen varen zetten we de verzekering weer terug naar normaal', zegt Ray Veth, schipper van de Klipper Anna.(Foto: Gijs van Hesteren)

Zodra we kunnen varen zetten we de verzekering weer terug naar normaal', zegt Ray Veth, schipper van de Klipper Anna.(Foto: Gijs van Hesteren)

Jearo Shipping heeft twee charterschepen in de vaart, de tweemastklippers Emmalis en Margot. Beide schepen liggen al sinds voorjaar 2020 voor de kant. Een woordvoerder van de rederij: ‘We zijn nu puur aan het overleven. Het is zó verdomd moeilijk. We hebben de afweging moeten maken. Houden we de schepen in de vaart, met alle kosten die daaruit voortkomen, en de kans dat er geen klanten aan boord mogen komen? Of laten we ze stilliggen, met een overzichtelijk kostenplaatje? Vorig jaar was deze regeling onze redding. Of we dit jaar weer gaan varen weten we echt nog niet. Kunnen we wel voldoen aan de richtlijnen? Met kleinere groepen wordt onze omzet navenant lager.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Gijs van Hesteren)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.