Ambachtelijke boegschroeven nauwkeurig op maat gemaakt

Het is de afwisseling wat het vervaardigen van de perfecte boegschroef zo’n mooi vak maakt. Floor Groeneveld is dé specialist in het op maat aanleveren van elektrische en hydraulische boegschroeven. Eigenaren van privéjachten en de kleine beroepsvaart in binnen- en buitenland vertrouwen op zijn ambachtelijke kwaliteiten.

BRANDSTORY

Floor Groeneveld in zijn werkplaats in Werkendam. (Foto Helmut de Hoogh)
Floor Groeneveld in zijn werkplaats in Werkendam. (Foto Helmut de Hoogh)

‘Het was een compleet lege loods’, vertelt Floor Groeneveld in zijn werkplaats op een bedrijventerrein in Werkendam. In het voorjaar van 2021 kon hij hier een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. Na vele jaren als freelance metaalbewerker in de scheepvaartsector, heeft Groeneveld zijn eigen bedrijf.

Eigen werkplaats

Een metalen trap leidt de hoogte in, naar een aangenaam kantoor in de nok van de loods waar de koffie warm staat. ‘Zelf gebouwd, ja’, licht de doorgewinterde ambachtsman toe.

‘Ik wilde altijd al een eigen werkplaats. Die kon ik wel kopen, maar daar heb je weinig aan als je er geen werk voor hebt. Gelukkig kon ik in maart van dit jaar het bedrijf Duco Boegschroeven overnemen. Daardoor kon ik toen mijn eigen werkplaats gaan inrichten.’

Het voormalige pand in Ooij, een uur rijden verderop aan de Duitse grens bij Nijmegen, heeft Groeneveld niet overgenomen. Maar wel het sterke merk, de klanten en de website. In zijn vaardige handen is de goede naam en kwaliteit gegarandeerd.

Afwisselend

Met enige berusting kijkt Groeneveld naar de stapel administratie die hoort bij een eigen bedrijf en die hoger is dan hij vroeger gewend was. Beneden op de werkvloer is de ambachtsman het liefst aan het werk. Het vervaardigen van de verschillende soorten boegschroeven bezorgt hem veel werkplezier.

‘Het bouwen is zo afwisselend. Het ene moment sta ik achter de draaibank, even later is de freesbank aan de beurt.’

Als er veel opdrachten zijn, kan Groeneveld de pieken opvangen met zijn netwerk van freelancers. ‘Maar dingen die speciaal op verzoek worden gemaakt, doe ik zelf. Klanten hebben vaak speciale wensen. Dan moet het niet iets anders dan gebruikelijk, bijvoorbeeld om de boegschroef goed passend te krijgen. Het is bepaald geen lopende bandwerk. Dat maakt het leuk: om voor de klanten de goede oplossing te maken.’

Internationaal

Een aanzienlijk deel van de bestellingen komt uit het buitenland. ‘Zo ben ik deze week bezig met bestellingen uit Finland, Spanje, Frankrijk, België en nu met een boegschroef voor iemand in Keulen. De boegschroeven en soms ook hekschroeven worden vooral gemonteerd op jachten en de kleine beroepsvaart. Denk aan schepen voor loodsen of werkscheepjes van dertig of veertig meter.’ Aantrekkelijk zijn de Duco hydrauliek boegschroefinstallaties met een compacte omvang een hoge capaciteit. Voor de wat grotere schepen is de 400 volt boegschroefinstallatie van eigen fabricaat een uitkomst.

Groeneveld: ‘Het is best flink doorwerken. Ik krijg gigantisch veel op mijn bord. Toen ik begon met het bedrijf, had ik verwacht er een halve week mee bezig te zijn en daarnaast mijn oude werk buiten de deur te doen. Maar ik heb er mijn handen vol aan. Vooral doordat dat ik steeds creatief bezig kan zijn, geniet ik elke dag van dit werk.’

Voor meer informatie en contact: www.ducoboegschroeven.nl

Lees ook:

Emissielabel moet voordelen gaan bieden voor de schipper

Nieuwe scheepsvoortstuwing Equadrive op de markt