Historisch onderzoek

Zoektocht naar schip van de ‘thuishaaldertjes’

Dat tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 kinderen uit de randstad per schip naar Friesland en Groningen zijn gebracht is bekend. Schuttevaer besteedde in april 2018 aandacht aan een van die transporten, waarbij de tjalk Anjo met bijna 100 baby’s strandde in Enkhuizen. Amateur-historici Jaap Boersema en Berend van der Veer gingen op zoek naar het schip en de schipper en deden een paar verrassende ontdekkingen.

Anjo eind jaren 40. (Foto B.Vermeij)
Anjo eind jaren 40. (Foto B.Vermeij)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Zoektocht naar schip van de ‘thuishaaldertjes’ | Schuttevaer.nl
Historisch onderzoek

Zoektocht naar schip van de ‘thuishaaldertjes’

Dat tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 kinderen uit de randstad per schip naar Friesland en Groningen zijn gebracht is bekend. Schuttevaer besteedde in april 2018 aandacht aan een van die transporten, waarbij de tjalk Anjo met bijna 100 baby’s strandde in Enkhuizen. Amateur-historici Jaap Boersema en Berend van der Veer gingen op zoek naar het schip en de schipper en deden een paar verrassende ontdekkingen.

Anjo eind jaren 40. (Foto B.Vermeij)
Anjo eind jaren 40. (Foto B.Vermeij)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer