Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Eeuwenlange vleetvisserij op 60 graden Noorderbreedte bij Shetland

SHETLAND

Geen andere buitenlandse locatie heeft een langere relatie met Hollandse haringvissers dan Shetland. Hoewel ver van huis, was het eeuwenlang de moeite waard om naartoe te zeilen. Voor de rederijen was de visserij op 60 graden noorderbreedte lucratief. Voor de opvarenden was het doorgaans een bar avontuur.

1 / 3
Met sloepen gingen de opvarenden van de voor anker liggende loggers naar de wal. (Archief Shetland Times)

Met sloepen gingen de opvarenden van de voor anker liggende loggers naar de wal. (Archief Shetland Times)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
  • deltavis

    Ja hoor, dat waren er genoeg. Op het vissersmonument op de boulevard waar alle op zee gebleven Scheveningse vissers met naam, leeftijd en het jaar waarin ze verdronken staan vermeld, zitten opvallend veel knapen van onder de veertien jaar maar daartussen ook vissers die de 65 al ruim gepasseerd waren. Te doen gebruikelijk was dat oud-vissers van boven de zestig soms als kok bij hun zoon aan boord gingen varen. Mijn overgrootvader (geboren in 1883) was de zestig al ver voorbij toen ie bij mijn grootvader na de oorlog nog aan boord stapte. Ja, zonder pensioen moesten ze het langer volhouden.

  • Ed Landsmeer

    Toch nog blijkbaar visserlui die ouder als 60 jaar bleven vissen

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook