Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

IJsselstroom weer gestrekt in IJssel (video)

ZUTPHEN [update]

De Belgische tanker IJsselstroom is bevrijd. Het schip lag sinds woensdagmorgen 19 december dwars in de rivier, met kop en kont in de oever. Naar verluidt was de stuurinrichting uitgevallen. Er moest worden gebaggerd om het schip los te krijgen.

1 / 5
De IJsselstroom is uit haar benarde positie bevrijd. Er was toenemende haast bij de berging, want het water in de rivier zakt momenteel snel. (Foto Sander Wels)

De IJsselstroom is uit haar benarde positie bevrijd. Er was toenemende haast bij de berging, want het water in de rivier zakt momenteel snel. (Foto Sander Wels)

Het enkelwandige schip (81,50 x 9 meter) was met gasolie onderweg naar Hengelo en viel bij kmr 920 bovenstrooms Zutphen dwars. Het schip voer door nog onbekende oorzaak in de linkeroever tegen een krib aan en kwam met de kont in de andere oever terecht. 
 
Boten van Rijkswaterstaat waren snel ter plekke. Er werd hulp ingeroepen van de sleepboten Liberté en Frankenwarte. Maar die slaagden er samen niet in het schip vrij te krijgen. Donderdagavond werd een deel van de lading overgepompt van het voor- naar het achterschip en in de nacht werd opnieuw een poging gedaan. Ook die mislukte, waarna de duwboot Aegir uit Enkhuizen werd opgeroepen om een extra zetje te komen geven. De Aegir arriveerde donderdagmorgen. Maar ook de poging met drie boten moest na een half uur worden opgegeven. ‘Er kwam wel beweging in de tanker, maar ze leek te stuiten op een bult zand’, vertelde onze correspondent ter plaatse.
(YouTube-video SkyStudio / Eddy Masselink)
 
Rond het middaguur arriveerde het kraanschip Zwartewater om de bult aan de bovenzijde van het achterschip van de IJsselstroom weg te happeren. Ook stonden toen al een tractor en een shovel in het land om mee te gaan helpen trekken.
Nadat in de rivier gespoeld zand en oeverbekleding naast het schip waren verwijderd, werd een laatste bergingspoging gedaan. Dit tijd drong, want in de nacht was het water in de rivier al met 17 centimeter gezakt en die trend zette door. Maar deze poging slaagde. De IJsselstroom is naar de voorhaven van Eefde gebracht. (MdV/SWE/PNA
Reacties (4)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • A. Elzinga

  de Aegir is een duw/sleepboot uit Makkum. Zo'n mooie zouden ze willen hebben in Enkhuizen :)

 • edmond van den abbeele

  wij weten het wel jongen kapiteins altijd met hun gsm heel de dag spelen.en niet opletten

 • karel kersten

  Schip maakt voorlaatste reis, daarna sloop (hoorde ik op Omroep Gelderland). Mooie naam wel...

 • karel kersten

  Live op Omroep Gelderland.

Lees ook