Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Brugdek aangevaren Borgbrug in Groningen verwijderd

GRONINGEN [update]

De Borgbrug in het Eemskanaal ter hoogte van de Groninger stadswijk Lewenborg is donderdagochtend 6 december ernstig beschadigd door een aanvaring van het lege Franse binnenvaartschip Ben.

1 / 2
Vrijdag tegen de avond werd het brugdek van de Borgbrug weggetakeld. (Foto Henk Middendorp / Rijkswaterstaat)

Vrijdag tegen de avond werd het brugdek van de Borgbrug weggetakeld. (Foto Henk Middendorp / Rijkswaterstaat)

Om de exacte schade te kunnen bepalen heeft Rijkswaterstaat het brugdek vrijdagmiddag laten transporteren naar machinefabriek Rusthoven  in Groningen. Vanaf 18:00 uur is het scheepvaartverkeer op het Eemskanaal weer vrijgegeven. Door het slechte weer duurden de hijswerkzaamheden langer dan gepland.

 

Tien centimeter opzij

De aanvaring van de gesloten brug vond donderdagochtend rond 10.00 uur plaats. Door de klap schoof het brugdek zeker tien centimeter opzij en liep de brugleuning een flinke deuk op. Bij een eerste onderzoek door een aannemer bleken de liggers van de brug verbogen. Onmiddellijk is de brug afgesloten voor al het wegverkeer en ook het scheepvaartverkeer in het kanaal is stilgelegd. Voor het wegverkeer heeft Rijkswaterstaat een omleidingsroute ingesteld via de nabijgelegen Driebondsbrug.

 

Verwacht wordt dat de brug begin februari weer kan worden gebruikt. De brug werd in november 2014 ook al eens aangevaren; ook toen was het mistig, maar kwam het schip van de andere kant. Het herstel duurde toen ruim een half jaar.  (DvdM)


Reacties (2)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • H. A. van Laak

    De edis kaart op staat de naam van de brug van Borgbrug van Gronigen uit verstop onder andere namen. De VVD kanalen lijst wordt pas actief als je op het Eemskanaal bent. Je kunt ermee werken in de mist maar optimaal is het niet.

  • A. Elzinga

    bij mist zie je zo n brug ook niet. echt waardeloos.

Lees ook