Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Vijf doden door brand Maersk Honam, Smit en Ardent gaan bergen (video + Storify)

SALALAH/MUMBAI [update]

De menselijke resten van drie van de vier vermiste opvarenden van de ULCS Maersk Honam zijn maandag 12 maart gevonden op het containerschip. Rederij Maersk Line gaat ervan uit dat ook de vierde vermiste het leven liet bij de brand die vier dagen woedde op de Arabische Zee. Dat brengt het dodental van de ramp op vijf.

1 / 3
Nieuwe foto’s laten zien dat vrijwel alle containers in de voorsectie van het schip zijn weggesmolten door de brand die er vier dagen woedde. (Foto Indian Coast Guard)

Nieuwe foto’s laten zien dat vrijwel alle containers in de voorsectie van het schip zijn weggesmolten door de brand die er vier dagen woedde. (Foto Indian Coast Guard)

Door Dirk van der Meulen
De Indiase Coast Guard kreeg de brand op de ULCS Maersk Honam vrijdag 9 maart onder controle. Foto's laten zien dat vrijwel alle containers in de voorsectie van het schip zijn weggesmolten. De brug op het middenschip bleef gespaard. Smit Salvage en Ardent hebben opdracht gekregen voor de berging. Schuttevaer volgt het nieuws dagelijks op de website met alle updates van Maersk Line en nieuwsberichten van andere media.

De Indiase Coast Guard kreeg de brand op de ULCS Maersk Honam vrijdag 9 maart onder controle. Foto's laten zien dat vrijwel alle containers in de voorsectie van het schip zijn weggesmolten. De brug op het middenschip bleef gespaard. Smit Salvage en Ardent (v/h Svitzer en Titan) hebben opdracht gekregen voor de berging. Schuttevaer volgt het nieuws dagelijks op de website met alle updates van Maersk Line en nieuwsberichten van andere media.

Het vorig jaar in de vaart gekomen Ultra Large Container Ship Maersk Honam (353,02m x 53.5m, 125.621 dwt en 15.282 teu, bouwjaar 2017), één van de grootste containerschepen ter wereld, vaart onder de vlag van Singapore en was onderweg van Singapore naar Suez. De 27 bemanningsleden zijn afkomstig uit India (13), de Filipijnen (9), Roemenie (1), Zuid-Afrika (1), Thailand (2) en het Verenigd Koninkrijk (1).

Niet te blussen
De zware brand op het met 7.860 containers geladen schip, brak dinsdag 6 maart om 15:20 uur uit in de Arabisch Zee, 900 nautisch mijl zuid-oost van Salalah (Oman) en 800 mijl van Mumbai. De bemanning slaagde er dinsdagavond niet in zelf het vuur te blussen en sloeg alarm. Om 18:30 stapten 23 bemanningsleden over op de in de buurt varende ALS Ceres.

Maersk Line sprak donderdag in een eerste nieuwsupdate van ‘a serious fire in a cargo hold' en noemde de situatie ‘zeer kritiek'. De rederij stuurde vijf containerschepen richting de Maersk Honam om te helpen bij de ‘search and rescue', onder coördinatie van de Mærsk Mc-Kinney Møller. De Indian Coast Guard was als eerste met de blusboot Shoor ter plaatse en kreeg vrijdag versterking van de offshore suppliers CSC Nelson en Maersk Involver.

Bemanning geëvacueerd
Een Thais bemanningslid van de Maersk Honam bezweek een dag na het uitbreken van de brand aan zijn verwondingen. Hij was één van de 23 opvarenden die van de brandende Maersk Honam konden worden geëvacueerd. De ALS Ceres zette ze vrijdag in Cochin (Zuid-India) aan land voor verdere opvang. Twee van de geëvacueerden, die dringend medische zorg nodig hadden, waren al met een Indiaas marinevaartuig vooruit gesneld.

De ladingeigenaren waren geïnformeerd, volgens een enkel zinnetje in een eerste nieuwsupdate van de Maersk-directie. De nadruk in de updates lag dagenlang op de vermisten en hun verwanten. Het overlijden van de eerste collega gaf een klap. ‘Dat maakt het allemaal nog erger. Iedereen bij Maersk is er door aangedaan', zei rederijdirecteur Søren Toft. ‘Hope is fading', meldde hij een dag later over de vier vermisten, toen het schip nog steeds brandde. Niemand kon erbij. De rederij stond in nauw contact met de families.

Toft, maandag na het vinden van de stoffelijke resten van de drie collega's: ‘Our most heartfelt condolences go out to families of our deceased colleagues. We share their sorrow and do our outmost to support them in this devastating time.' Aan boord wordt grondig verder gezocht, maar de ‘search and rescue' door schepen in de omgeving is gestopt.

De meesten van de 22 geëvacueerde bemanningsleden hebben na behandeling het ziekenhuis verlaten en worden eerdaags met hun familie verenigd. De Indiase zeevaartpolitie heeft ze allemaal gehoord voor een routine onderzoek naar het ongeval. De Maersk-directie kondigt een diepgaand onderzoek aan naar de oorzaak van de brand en de invloed ervan op schip en lading.
Volgens de Maersk-directie was het maandag nog te vroeg om de oorzaak van de brand vast te stellen. Waardering werd uitgesproken voor de inzet van de lokale Indiase autoriteiten. ‘We moeten nu het bergingsteam z'n werk laten doen', aldus de update van Maersk Line. De berging is in handen van Smit Salvage en Ardent, in nauwe samenwerking met een eigen technisch team van Maersk in Salalah.

 

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook