Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Stremming Waddinxveen voorbij (video)

WADDINXVEEN [update]

Provincie Zuid-Holland meldde donderdag 23 april om 12:00 uur het einde van de stremming van de Gouwe door de defecte Hefbrug Waddinxveen. Dat was bijna 46 uur nadat een ponton met spudpalen bleef haken onder de brug. Reparatie van het verwijderde brugdeel gaat zo'n 2 maanden duren.

1 / 2
‘We zijn een pont rijker en een brug armer, ik had liever een brug gehad', verzuchtte burgemeester Bert Cremers. (Foto Provincie Zuid-Holland)

‘We zijn een pont rijker en een brug armer, ik had liever een brug gehad', verzuchtte burgemeester Bert Cremers. (Foto Provincie Zuid-Holland)

 • Spudpaal haakt achter hefbrug Waddinxveen
 • Alpherium-schepen varen om via Amsterdam

Door Dirk van der Meulen en Pieter van Vliet
Een door de sleep-/duwboot Valk geduwde ponton van B.C. van der Vis uit Alphen aan den Rijn is dinsdagmiddag 21 april onderweg naar Rotterdam met de achterste spudpaal onder de hefbrug Waddinxveen blijven haken. Veiligheidsregio Hollands-Midden meldde dat de schipper van de duwboot licht gewond raakte door rondvliegend ijzer, de val van de brug is ontzet en alle scheepvaart voorlopig was gestremd. De schipper werd in een ambulance gecontroleerd en kon verder zijn gang gaan. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland noemde het dinsdag ‘een vervelend incident' en verwachtte dat de stremming ‘enkele dagen' kan duren.

Herstel
Woensdagochtend vroeg zijn er kranen geplaatst bij de brug voor het fixeren van de ballastblokken, het verwijderen en afvoeren van het beweegbare deel van de brug. Donderdagmorgen om 00.30 uur is de vastgelopen ponton losgemaakt. Het beschadigde brugdeel is om 05.00 uur losgekoppeld en vervoerd naar de werf, waar de schade in kaart wordt gebracht. De overige delen van de brug werden geïnspecteerd. De tijdelijke ontheffing voor het passeren van de Sluis Leidschendam met schepen met grotere afmetingen dan toegestaan werd na het beëindigen van de stremming ingetrokken.

Oorzaak
Of het ongeluk werd veroorzaakt doordat de brug te vroeg zakte of door kabelbreuk, terwijl de ponton er nog niet helemaal onder door was, kon de woordvoerder van de provincie niet zeggen. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest. De inspectie zal daarvoor de camerabeelden gebruiken van de bedieningscentrale Steekterpoort in Alphen aan den Rijn, die de brug op afstand bedient.

Vermoedelijk is daar over het hoofd gezien dat de twee stalen spudpalen op het werkschip verschillende hoogten hebben. De eerste kon moeiteloos onder de tot twaalf meter geopende hefbrug door. Bij de tweede ging het mis. De klap was zo hard, dat het aan stalen kabels hangende brugdek heen en weer begon te zwiepen, waarna de tweede stalen pijp muurvast kwam te zitten onder het scheef hangende brugdek.

Op Omroep West zegt een ooggetuige: 'De brug knalde op de paal, stuiterde terug omhoog en viel vervolgens terug op de paal, waar die nu nog steeds zit.'

Op de ponton staan twee hoge spudpalen uit één stuk. ‘Ik heb alle maten goed doorgegeven', zegt eigenaar Van der Vis. ‘De schuit is opgehaald, en daarna is het voor ons klaar.'

Schipper Valkenburg van sleep-/duwboot Valk raakte bij de klap lichtgewond. Hij is enorm geschrokken van het ongeluk, maar wil er verder niet op ingaan. ‘Ik heb bij de waterpolitie een verklaring afgegeven. En daar wil ik het bij laten in belang van het onderzoek.'

Continuïteit
Van Uden Multimodal, de grootste binnenvaartgebruiker van de bij Waddinxveen gestremde Gouwe, laat containerschepen van en naar het Alpherium omvaren via Amsterdam en er rijden extra trucks. ‘Continuïteit voor Heineken, onze grootste klant, heeft eerste prioriteit', zegt Marnix Vos, operational manager van Van Uden Multimodal waar de containerterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn onder valt.

Dinsdag werd Van Uden direct geïnformeerd vanuit het bedieningscentrum Streekterpoort. Er lag toen een schip geladen klaar dat de 14 uur langere omvaarroute via Amsterdam nam, 5 andere containerschepen waren via Antwerpen onderweg en moesten de derde laag containers achterlaten. ‘Een stremming van 48 uur is nog te overzien', zegt Vos, die er vanuit gaat dat de Gouwe in de loop van donderdag weer bevaarbaar is.

De hefbrug raakte in 2011 ook onklaar en bleef toen 10 dagen gestremd. Het uitvallen van de brug levert veel vertraging op voor het wegverkeer, dat zal moeten omrijden via Boskoop of Gouda. Om de overlast voor de inwoners van Waddinxveen zo klein mogelijk te houden,  vaart er een pontje, dagelijks van 06:00 tot 24:00 uur (ook in het weekend en op feestdagen), net als tijdens de renovatie in 2012. ‘We zijn een pont rijker en een brug armer, ik had liever een brug gehad', verzuchtte burgemeester Bert Cremers.

 

Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • G. Verm.

  Duidelijk verhaal:

  Even er vanuit gaan dat de brug (op afstand) niet verkeerd is bediend. Dan blijkt deze brug wederom aan slecht onderhoud ten onder is gegaan. Na een sluisdeur komt nu een brug naar beneden knallen als de aansluiting van een staaldraad het begeeft.

  Ik wordt hier niet echt vrolijk van.
  Sterkte voor de direct betrokkenen,

Lees ook