Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Streep door overnachtingshaven Lobith

NIJMEGEN

De aanleg van de overnachtingshaven in Lobith dreigt opnieuw vertraging op te lopen. De natuurbeschermingswet Natura 2000 houdt geen rekening met de aanleg van de nieuwe haven. Alleen bestaande vaargeulen en havens vallen buiten Natura 2000. Over de plek voor de haven staat in de plannen een groot kruis.

1 / 1
Na binnenkomst van voorzitter Annemarie Jorritsma bliezen de mensen in Nijmegen rode ballonnen op. Ze verwezen hiermee naar het vastlopen van het schip van Sint Nicolaas in de haven van Almere. Zeeverkenners wisten het schip toen met ballonnen vrij te krijgen. (Foto Erik van Huizen)

Na binnenkomst van voorzitter Annemarie Jorritsma bliezen de mensen in Nijmegen rode ballonnen op. Ze verwezen hiermee naar het vastlopen van het schip van Sint Nicolaas in de haven van Almere. Zeeverkenners wisten het schip toen met ballonnen vrij te krijgen. (Foto Erik van Huizen)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (5)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • Han Kamermans

  raadslag aan een hier blokkerende Natura-nomenclatuur:
  Men zou deze kleinere (toeristische) ganzenkolonie toch ook beleefd kunnen aanschrijven en ze op het naar enige kilometers verder liggende batuurgebied \"de Bijland attent maken om toekomstig daar te gaan fourageren resp. broeden - desnoods met een lekkere \"verhuizings\"-premie verbonden In \"de Bijland\" is immers plaats genoeg en er overwinteren tienduizende andere lotgenoten. Deze nu in de weg staande ganzenkolonie hoeft dan zodoende \"bepaalde mensen\" (ik ben een milde schrijver!)niet meer lastig te vallen, die klaarblijkelijk vergeten hebben dat het gehele Duitse resp. Nederlandse Niederrheingebied al eeuwenlang als fourageer- en broedgebiedgebied voor waarlijk honderdduizende ganzen dient. Daar kan het op dat bepaalde \"(haven-)plekje\" dan waarlijk niet meer aankomen. Hebben deze \"bepaalde mensen\" ooit wel eens een wilde gans van nabij gezien?

 • W. Dijkstra

  Waarom Daar,

  Ik begrijp dat het voor de binnenvaart noodzakelijk is dat er een haven komt, maar is het niet mogelijk om de bestaande haven (jachthaven) bij emmerich uit te breiden. Deze bestaande locatie ligt ongeveer 7 Km verder stroom opwaarts en is geen broedplaats voor ganzen of andere vogels. Dit zou mogelijk moeten zijn omdat de aanleg een Europese aangelegenheid is!

 • Henk Ros

  Let OP:
  Als die haven er straks is, dat we met hoog water eraf kunnen......
  Miljoenen gestoken in Haaften en IJzendoorn, kan je er met hoog water niet af.
  Autosteiger Keulen; heeft geld gekost maar een ramp een 1e klas mislukking.
  Wat een ongelofelijke, onvoorstelbare stommelingen die ambtenaren.

 • A.W

  Natuurlijk zal een goed van de tongriem gesneden ambtenaar en milieustrijder onderstaand gemakkelijk van tafel vegen. Toch geeft het te denken dat een bepaalde stern-kolonie bij de middensluis in Terneuzen wel verplaatst kan worden naar de havenmond (i.v.m de broedagressie van die diertjes)maar ganzen raken zeker de weg kwijt als het foerageergebied plots een gelijke afstand verder ligt (?) Dit gaat niet om natuur, wat op zich een loffelijk streven is. Dit gaat om de onbuigzaamheid van ambtenarij.

 • H.Oosting

  de Gelderlander van 23 december schreef:


  LOBITH - Jachtveldhouder Herman Pastoors uit Zevenaar jaagt soms dagelijks op ganzen. Dat mag na een ontheffing van de provincie, die wordt afgegeven als de ganzen veel schade aan het gewas veroorzaken. "Er zitten er hier gigantisch veel, zowel overzomerende als overwinterende ganzen." Jaarlijks schiet hij er een paar honderd af. Ze worden allemaal opgegeten.

  "Ze zouden ook bij restaurants op de kaart moeten."

Lees ook