Trekker

Drie schepen gevangen achter kapotte slagboom Heemskesbrug Farmsum

Een kapotte slagboom stremt momenteel de Heemskesbrug over het Oosterhoornkanaal in Farmsum. Daardoor liggen drie binnenvaartschepen gevangen.

Monteurs zijn onderweg naar de slagboom. Foto Noordernieuws

Update 9 juli 16:41: een van de schippers laat weten dat de brug – na een succesvolle proefdraai – weer open kan. Hij is inmiddels weer vertrokken.

Volgens Noordernieuws zou een tractor tegen de slagboom zijn gereden. Via MarineTraffic is te zien dat drie schepen achter de brug in het doodlopende kanaal liggen. Op de vraag van Schuttevaer reageren twee van de drie schippers verbaasd: ‘Dan weet jij meer dan ik.’

Een van hen, die niet met zijn naam in de krant wil, is zo inventief om het meteen over de marifoon aan de brugbediening te vragen. Die bevestigt de kapotte slagboom en de stremming. ‘Nou, dat is dan mooi’, laat de schipper weten. ‘Ik ben bijna leeg, daarna wil ik eigenlijk wel weg.’

De andere schipper ligt nog tot morgen te lossen en hoopt dat de brug het tegen die tijd weer doet. De derde schipper was niet bereikbaar.

De drie schepen moeten de Heemskesbrug over het Oosterhoornkanaal door om op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl uit te komen. ‘Of ik moet met een rotgang door de sluis (sluis Lalleweer is 25 x 6,50 meter – red.) aan de andere kant gaan’, grapt een van de schippers.