tall ships

Zevende Delfsail is uitgegroeid tot regionaal evenement met internationale allure

De tall ships, het varend erfgoed, de artiesten, maritieme markten, het straattheater en shantykoren hebben Delfzijl weer verlaten. Vier dagen lang was het havengebied en het centrum van de stad één groot festivalterrein ter ere van Delfsail 2024 ‘Festival of the Seven Seas’.

Soms kwam de zon er wel doorheen. Het leverde mooie plaatjes van bepakte kades op tijdens DelfSail 2024. Foto's Henk Zuur

De zevende editie van het maritiem festijn DelfSail, dat plaats had van 13 tot en met 16 juni, stond in het teken van afwisselend zonneschijn en veel regen. De weersomstandigheden weerhield het grote publiek er evenwel niet van een plekje te zoeken in zowel de haven als langs het Zeehavenkanaal om de veelal gerenommeerde tall ships uit binnen- en buitenland te verwelkomen.

Stuk voor stuk vormden de schepen een bezienswaardigheid. Tijdens deze editie werden niet alleen de maritieme tradities gevierd. De schijnwerpers waren ook gericht op de toekomst met het ‘duurzaamheidsplein’, een initiatief dat laat zien hoe we samen kunnen werken aan een schonere, duurzamere wereld. Evenals de voorgaande edities trok het maritiem festijn, ondanks een fikse bui over het feestgedruis, een recordaantal bezoekers.

Spin off

In de ochtend van 13 juni verzamelde zich in de Eemshaven een armada van tall ships, small ships, jachten, platbodems, stoomschepen en motorboten, Varend Erfgoed en replica’s. In een lange Parade (of Sail-In) voeren schepen als onder andere. het driemastvolschip Dar Mlodziezy, masterskip Wylde Swan, gaffelschoender Joanna Saturna, driemaster Pascual Flores, driemastschoener De Gulden Leeuw, galjoen El Galeón, topzeilschoeners Gladan en Falken, de kaak Victoria, schoenerbrik Jantje en topzeilschoener Willem Barentsz naar Delfzijl. De Braziliaanse driemaster Cisco Branco met haar 72-koppige bemanning en beoogd mede-blikvanger van het festijn, heeft vier dagen voor aankomst laten weten dat de reis naar Delfzijl wegens machinekamerproblemen moest worden afgebroken. Eveneens grote afwezigen waren de Russische publiekstrekkers Mir en Kruzenshtern. Sinds de inval in Oekraïne worden ze geweerd tijdens de verschillende Sailfestivals.

Tekst gaat verder onder de foto

Dit bemanningslid van de Gladan had goed overzicht over het feestgedruis.

De spin off van het evenement is enorm.  Vier dagen lang konden bezoekers in Delfzijls centrum en in de havens  genieten van de talrijke vaartuigen, gratis optredens door nationale en internationale (top)artiesten, shantykoren, spetterende vuurwerken, nautische markten, de Marine Roadshow, de Duurzaamheidheidsstraat, sfeervolle markten, optredens van het Orkest Koninklijke Marechaussee en kermissen.

Koningin Máxima

De doop door koningin Máxima van twee schepen van Wagenborg vrijdag 14 juli was voor alle partijen de kers op de taart. De bij Wagenborgdochter Koninklijke Niestern Sander gebouwde honderdvijftig meter lange 1A ijsversterkte open top multipurpose schepen van 14.300 dwt. van het type EasyMax kregen de namen Máxima en Alexia. Laatst genoemd schip was vernoemd naar de tweede dochter van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Onlangs werd bekend gemaakt dat Alexia, tweede in de lijn van troonsopvolging, zich heeft ingeschreven bij de Rijksuniversiteit in Groningen. De muziekgroep Aantal Jongens is er van  overtuigd dat zij met hun lied ‘Alexia’, waarvan de eerste zin luidt ‘Oranje haar, blauw bloed, rode lippen’, de prinses met succes mede naar Groningen hebben ‘gelokt.’ De doopplechtigheden waren in het gehele havengebied en het centrum van Delfzijl via enorme LED-schermen te volgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de rondvaartboot Docks 4, Wagenborgs voormalige in 1957 als Schiermonnikoog gebouwde zouteveer tussen Zoutkamp en Schiermonnikoog, wordt koningin Máxima na de doop van de naar haar en naar dochter Alexia vernoemde schepen massaal toegejuicht.

Varend erfgoed

Het thema DelfSail 2024 was ‘Festival of the Seven Seas’. Honderdduizenden bezoekers maakten kennis met een veelvoud van culturen. Meer dan vijfenveertig nationaliteiten waren aan het evenement verbonden.

De Duitser Helmuth Brüggemann en echtgenote Renate vergapen zich aan de indrukwekkende Dar Mlodziezy. Beide zijn ze ‘Frührentner’ en komen met hun camper uit het Ruhrgebied. ‘Nee, een plek op een kampeerplaats in de regio hebben we niet kunnen krijgen’, zegt Brüggemann. ‘We waren, toen we vier weken geleden het plan opvatten naar Delfzijl te komen, al te laat om een plekje te krijgen. Via gemeenschappelijke kennissen hoorden we dat we onze camper op de oprit “einer sehr gastfreundschaftlichen Familie” konden plaatsen.’ Deze mogelijkheid hebben Brüggemann und Ehefrau met beide handen aangegrepen. ‘Wir stehen jetzt nahezu in unmittelbarer Nähe von Delfzijl!’ Terwijl een drietal afgeladen rondvaartboten en een hoop muziek voorbij vaart, stappen beide echtelieden aan boord van de bijna 109 meter lange Poolse windjammer.

Tekst gaat verder onder de foto

Bemanning van de Gladan aan de gangway van de tweemaster Gladan.

‘Mein lieber Mann, ist das alles geil!’, zegt de 63-jarige Brüggemann als hij met zijn Renate een klein uurtje later met foto- en foldermateriaal van boord van het driemastervolschip stapt en ze beide richting de Zweedse tweemaster Gladan lopen. 

Internationale allure

Het begon allemaal in 1986. Als burgemeester van Delfzijl was voormalig justitieminster Ivo Opstelten dat jaar na een bezoek aan Sail Amsterdam de aanjager van de eerste editie, die, vond hij, de naam Sail Delfzijl moest krijgen. Als DelfSail was dat festijn met zo’n 150.000 bezoekers enkele maanden later een feit. Wegens een hernia moest Opstelten dit eerste maritieme feest echter op een brancard meebeleven.

Inmiddels is DelfSail uitgegroeid tot een regionaal evenement met een grote nationale en internationale allure en uitstraling. Met de enorme massa bezoekers had het nautisch spektakel een niet te onderschatten impact op het imago van de regio. Daarnaast gaf het de gehele provincie Groningen een flinke economische boost via verblijf, overnachtingen, restaurantbezoek en gecombineerde bezoeken met andere plaatsen. De bemanningsleden van de tall ships presenteerden zich door een ‘streetparade’ met de locale schooljeugd.

Tekst gaat verder onder de foto

Samen met het Utrechts Statenjacht passeert de driemaster Dar Mlodziezy het door koningin Máxima te dopen nieuwbouwschip Máxima van Wagenborg.

Sail out

Naast de vele buitenlandse windjammers bood DelfSail een grote vloot van Nederlandse tall ships en traditionele zeilschepen. Onder grote belangstelling vertrokken alle schepen zondag 16 juni naar hun thuishaven of volgende bestemmingen en konden de meer dan 400 vrijwilligers, alsook het organiserend DelfSailcommitté, de blik richten op de volgende editie. Die over vijf jaar plaats zal vinden en alleen maar groter van omvang kan zijn.

Zevende Delfsail is uitgegroeid tot regionaal evenement met internationale allure | Schuttevaer.nl
tall ships

Zevende Delfsail is uitgegroeid tot regionaal evenement met internationale allure

De tall ships, het varend erfgoed, de artiesten, maritieme markten, het straattheater en shantykoren hebben Delfzijl weer verlaten. Vier dagen lang was het havengebied en het centrum van de stad één groot festivalterrein ter ere van Delfsail 2024 ‘Festival of the Seven Seas’.

Soms kwam de zon er wel doorheen. Het leverde mooie plaatjes van bepakte kades op tijdens DelfSail 2024. Foto's Henk Zuur

De zevende editie van het maritiem festijn DelfSail, dat plaats had van 13 tot en met 16 juni, stond in het teken van afwisselend zonneschijn en veel regen. De weersomstandigheden weerhield het grote publiek er evenwel niet van een plekje te zoeken in zowel de haven als langs het Zeehavenkanaal om de veelal gerenommeerde tall ships uit binnen- en buitenland te verwelkomen.

Stuk voor stuk vormden de schepen een bezienswaardigheid. Tijdens deze editie werden niet alleen de maritieme tradities gevierd. De schijnwerpers waren ook gericht op de toekomst met het ‘duurzaamheidsplein’, een initiatief dat laat zien hoe we samen kunnen werken aan een schonere, duurzamere wereld. Evenals de voorgaande edities trok het maritiem festijn, ondanks een fikse bui over het feestgedruis, een recordaantal bezoekers.

Spin off

In de ochtend van 13 juni verzamelde zich in de Eemshaven een armada van tall ships, small ships, jachten, platbodems, stoomschepen en motorboten, Varend Erfgoed en replica’s. In een lange Parade (of Sail-In) voeren schepen als onder andere. het driemastvolschip Dar Mlodziezy, masterskip Wylde Swan, gaffelschoender Joanna Saturna, driemaster Pascual Flores, driemastschoener De Gulden Leeuw, galjoen El Galeón, topzeilschoeners Gladan en Falken, de kaak Victoria, schoenerbrik Jantje en topzeilschoener Willem Barentsz naar Delfzijl. De Braziliaanse driemaster Cisco Branco met haar 72-koppige bemanning en beoogd mede-blikvanger van het festijn, heeft vier dagen voor aankomst laten weten dat de reis naar Delfzijl wegens machinekamerproblemen moest worden afgebroken. Eveneens grote afwezigen waren de Russische publiekstrekkers Mir en Kruzenshtern. Sinds de inval in Oekraïne worden ze geweerd tijdens de verschillende Sailfestivals.

Tekst gaat verder onder de foto

Dit bemanningslid van de Gladan had goed overzicht over het feestgedruis.

De spin off van het evenement is enorm.  Vier dagen lang konden bezoekers in Delfzijls centrum en in de havens  genieten van de talrijke vaartuigen, gratis optredens door nationale en internationale (top)artiesten, shantykoren, spetterende vuurwerken, nautische markten, de Marine Roadshow, de Duurzaamheidheidsstraat, sfeervolle markten, optredens van het Orkest Koninklijke Marechaussee en kermissen.

Koningin Máxima

De doop door koningin Máxima van twee schepen van Wagenborg vrijdag 14 juli was voor alle partijen de kers op de taart. De bij Wagenborgdochter Koninklijke Niestern Sander gebouwde honderdvijftig meter lange 1A ijsversterkte open top multipurpose schepen van 14.300 dwt. van het type EasyMax kregen de namen Máxima en Alexia. Laatst genoemd schip was vernoemd naar de tweede dochter van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Onlangs werd bekend gemaakt dat Alexia, tweede in de lijn van troonsopvolging, zich heeft ingeschreven bij de Rijksuniversiteit in Groningen. De muziekgroep Aantal Jongens is er van  overtuigd dat zij met hun lied ‘Alexia’, waarvan de eerste zin luidt ‘Oranje haar, blauw bloed, rode lippen’, de prinses met succes mede naar Groningen hebben ‘gelokt.’ De doopplechtigheden waren in het gehele havengebied en het centrum van Delfzijl via enorme LED-schermen te volgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de rondvaartboot Docks 4, Wagenborgs voormalige in 1957 als Schiermonnikoog gebouwde zouteveer tussen Zoutkamp en Schiermonnikoog, wordt koningin Máxima na de doop van de naar haar en naar dochter Alexia vernoemde schepen massaal toegejuicht.

Varend erfgoed

Het thema DelfSail 2024 was ‘Festival of the Seven Seas’. Honderdduizenden bezoekers maakten kennis met een veelvoud van culturen. Meer dan vijfenveertig nationaliteiten waren aan het evenement verbonden.

De Duitser Helmuth Brüggemann en echtgenote Renate vergapen zich aan de indrukwekkende Dar Mlodziezy. Beide zijn ze ‘Frührentner’ en komen met hun camper uit het Ruhrgebied. ‘Nee, een plek op een kampeerplaats in de regio hebben we niet kunnen krijgen’, zegt Brüggemann. ‘We waren, toen we vier weken geleden het plan opvatten naar Delfzijl te komen, al te laat om een plekje te krijgen. Via gemeenschappelijke kennissen hoorden we dat we onze camper op de oprit “einer sehr gastfreundschaftlichen Familie” konden plaatsen.’ Deze mogelijkheid hebben Brüggemann und Ehefrau met beide handen aangegrepen. ‘Wir stehen jetzt nahezu in unmittelbarer Nähe von Delfzijl!’ Terwijl een drietal afgeladen rondvaartboten en een hoop muziek voorbij vaart, stappen beide echtelieden aan boord van de bijna 109 meter lange Poolse windjammer.

Tekst gaat verder onder de foto

Bemanning van de Gladan aan de gangway van de tweemaster Gladan.

‘Mein lieber Mann, ist das alles geil!’, zegt de 63-jarige Brüggemann als hij met zijn Renate een klein uurtje later met foto- en foldermateriaal van boord van het driemastervolschip stapt en ze beide richting de Zweedse tweemaster Gladan lopen. 

Internationale allure

Het begon allemaal in 1986. Als burgemeester van Delfzijl was voormalig justitieminster Ivo Opstelten dat jaar na een bezoek aan Sail Amsterdam de aanjager van de eerste editie, die, vond hij, de naam Sail Delfzijl moest krijgen. Als DelfSail was dat festijn met zo’n 150.000 bezoekers enkele maanden later een feit. Wegens een hernia moest Opstelten dit eerste maritieme feest echter op een brancard meebeleven.

Inmiddels is DelfSail uitgegroeid tot een regionaal evenement met een grote nationale en internationale allure en uitstraling. Met de enorme massa bezoekers had het nautisch spektakel een niet te onderschatten impact op het imago van de regio. Daarnaast gaf het de gehele provincie Groningen een flinke economische boost via verblijf, overnachtingen, restaurantbezoek en gecombineerde bezoeken met andere plaatsen. De bemanningsleden van de tall ships presenteerden zich door een ‘streetparade’ met de locale schooljeugd.

Tekst gaat verder onder de foto

Samen met het Utrechts Statenjacht passeert de driemaster Dar Mlodziezy het door koningin Máxima te dopen nieuwbouwschip Máxima van Wagenborg.

Sail out

Naast de vele buitenlandse windjammers bood DelfSail een grote vloot van Nederlandse tall ships en traditionele zeilschepen. Onder grote belangstelling vertrokken alle schepen zondag 16 juni naar hun thuishaven of volgende bestemmingen en konden de meer dan 400 vrijwilligers, alsook het organiserend DelfSailcommitté, de blik richten op de volgende editie. Die over vijf jaar plaats zal vinden en alleen maar groter van omvang kan zijn.