Schaduwvloot

Vier tankers op sanctielijst na vervoeren Russische olie

Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

2022: Luchtfoto van het schip Sunny Liger dat in de Noordzee voor anker ligt voor de kust van IJmuiden. Het omstreden schip met een lading gasolie uit Rusland, mocht niet aanmeren in de Amsterdamse haven, omdat er zorgen waren over de veiligheid. ANP MARTENS MULTIMEDIA

Veel westerse landen hebben de import van Russische olie aan banden gelegd en willen wereldwijd de inkomsten beperken door een maximumprijs af te dwingen. Maar via overwegend verouderde schepen met ondoorzichtige eigendomsstructuren ontloopt Rusland veel van die obstakels.

De Britse regering kondigt nu aan dat vier van die schepen op de sanctielijst komen, waardoor ze onder andere geen toegang krijgen tot havens in het Verenigd Koninkrijk. Ook de Russische verzekeraar Ingosstrakh krijgt te maken met sancties, aangezien zij veel van deze schaduwvlootschepen verzekert.

G7-top

Het nieuws over de sancties viel samen met de top van de G7 in Italië, waar ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aanwezig was. Regeringsleiders van het blok rijke landen sloten een principeakkoord over leningen van 50 miljard dollar aan Oekraïne die worden gedekt door de winsten op bevroren Russische tegoeden. In een reactie op dat plan dreigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken met tegenmaatregelen die erg pijnlijk zouden zijn voor de Europese Unie.

Rusland ontloopt ook de sancties, door olie van Russische schepen op internationale wateren over te pompen op schepen die onder een andere vlag dan de Russische. Hiertegen wil de EU maatregelen treffen.

Vier tankers op sanctielijst na vervoeren Russische olie | Schuttevaer.nl
Schaduwvloot

Vier tankers op sanctielijst na vervoeren Russische olie

Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

2022: Luchtfoto van het schip Sunny Liger dat in de Noordzee voor anker ligt voor de kust van IJmuiden. Het omstreden schip met een lading gasolie uit Rusland, mocht niet aanmeren in de Amsterdamse haven, omdat er zorgen waren over de veiligheid. ANP MARTENS MULTIMEDIA

Veel westerse landen hebben de import van Russische olie aan banden gelegd en willen wereldwijd de inkomsten beperken door een maximumprijs af te dwingen. Maar via overwegend verouderde schepen met ondoorzichtige eigendomsstructuren ontloopt Rusland veel van die obstakels.

De Britse regering kondigt nu aan dat vier van die schepen op de sanctielijst komen, waardoor ze onder andere geen toegang krijgen tot havens in het Verenigd Koninkrijk. Ook de Russische verzekeraar Ingosstrakh krijgt te maken met sancties, aangezien zij veel van deze schaduwvlootschepen verzekert.

G7-top

Het nieuws over de sancties viel samen met de top van de G7 in Italië, waar ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aanwezig was. Regeringsleiders van het blok rijke landen sloten een principeakkoord over leningen van 50 miljard dollar aan Oekraïne die worden gedekt door de winsten op bevroren Russische tegoeden. In een reactie op dat plan dreigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken met tegenmaatregelen die erg pijnlijk zouden zijn voor de Europese Unie.

Rusland ontloopt ook de sancties, door olie van Russische schepen op internationale wateren over te pompen op schepen die onder een andere vlag dan de Russische. Hiertegen wil de EU maatregelen treffen.