Brandstory

Camera’s havens Rotterdam en Scheveningen gebruiken nieuwe Nederlandse software voor signaleren ondermijning

Hoe zorgen de havens van Rotterdam en Scheveningen ervoor dat ze nog veiliger worden – zonder dat er (privacygevoelige) gegevens worden opgeslagen? En zonder software die veiligheidsexperts in de weg staat?

Scheveningen haven Seagull Surveillance
In de havens van Rotterdam en Scheveningen is de in Nederland ontwikkelde software van Seagull Surveillance toegevoegd aan de videocontrolekamers. Beeld Seagull Surveillance

Dit artikel wordt u aangeboden door BrainCreators

Er zit een beperking aan wat mensen kunnen – maar we kunnen zeker niet zonder mensen. 

Camerabewaking helpt enorm om ondermijning in havens te voorkomen. Daarom worden in de meeste Nederlandse havens mogelijke ondermijningsgebieden continu bewaakt met camera’s. Hier is alleen een uitdaging bij: het menselijk oog. Hoe goed getraind ondermijningsexperts ook zijn, ze zien nooit alles; vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week.

Een 100%-controle is ook nooit de bedoeling geweest van camerabewaking, dat zou veel te veel onnodige tijd kosten. Wel willen havens graag eventuele afwijkingen in het scheepvaartverkeer zo snel mogelijk constateren. En dit ‘afwijkingen constateren’ is precies waar een stuk automatisering bij kan helpen. Het beoordelen van de situatie blijft daarbij absoluut het werk van mensen, daar kunnen we niet zonder.

Data, maar volstrekt anoniem

Dat automatisering nuttig is bij cameracontrole van havens blijkt al in de praktijk. In de havens van Rotterdam en Scheveningen is de in Nederland ontwikkelde software van Seagull Surveillance toegevoegd aan de videocontrolekamers. Dit is een toepassing die exact dát doet waar wij mensen iets minder goed in zijn: alle afwijkingen in het havenverkeer constateren op alle beschikbare camera’s.

Tekst gaat verder onder het beeld

Het systeem geeft een seintje als vaartuigen onverwacht gedrag vertonen.

Dat is overigens ook het enige dat Seagull Surveillance doet: er worden op geen enkele manier onnodige (privacygevoelige) gegevens gegenereerd, dus ook niet opgeslagen. Wel geeft het systeem een seintje als er schepen of vaartuigen op andere momenten of routes varen dan gangbaar is. Daarbij kunnen gebruikers van het systeem zelf instellen wat de regels zijn voor de alarmeringen. Vervolgens kan een beveiliger direct op de camera kijken of er ook echt ingegrepen moet worden.

Meekijken met alle camera’s

Er is een enorme rekenkracht nodig om alle camerabeelden continu te scannen, dus daarvoor gebruikt Seagull Surveillance een slim algoritme met een stuk kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent dus niet, zoals vaak wordt gedacht bij AI, dat het systeem mensenwerk overbodig maakt of bakken met onnodige data opslaat.

Seagull Surveillance kijkt wel continu mee met alle camera’s in de havens van Rotterdam en Scheveningen, maar de menselijke beoordeling staat centraal. Zo kan er nu al veel sneller én veel gerichter worden ingegrepen en vult het informatie van systemen als AIS en VTS goed aan. Voor de toepassing van Seagull Surveillance is een afgebakende keuze gemaakt voor hele specifieke AI-algoritmen. Adequaat voor het beoogde doel, beter begrepen én heel goed beheersbaar.

Camera’s havens Rotterdam en Scheveningen gebruiken nieuwe Nederlandse software voor signaleren ondermijning | Schuttevaer.nl
Brandstory

Camera’s havens Rotterdam en Scheveningen gebruiken nieuwe Nederlandse software voor signaleren ondermijning

Hoe zorgen de havens van Rotterdam en Scheveningen ervoor dat ze nog veiliger worden – zonder dat er (privacygevoelige) gegevens worden opgeslagen? En zonder software die veiligheidsexperts in de weg staat?

Scheveningen haven Seagull Surveillance
In de havens van Rotterdam en Scheveningen is de in Nederland ontwikkelde software van Seagull Surveillance toegevoegd aan de videocontrolekamers. Beeld Seagull Surveillance

Dit artikel wordt u aangeboden door BrainCreators

Er zit een beperking aan wat mensen kunnen – maar we kunnen zeker niet zonder mensen. 

Camerabewaking helpt enorm om ondermijning in havens te voorkomen. Daarom worden in de meeste Nederlandse havens mogelijke ondermijningsgebieden continu bewaakt met camera’s. Hier is alleen een uitdaging bij: het menselijk oog. Hoe goed getraind ondermijningsexperts ook zijn, ze zien nooit alles; vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week.

Een 100%-controle is ook nooit de bedoeling geweest van camerabewaking, dat zou veel te veel onnodige tijd kosten. Wel willen havens graag eventuele afwijkingen in het scheepvaartverkeer zo snel mogelijk constateren. En dit ‘afwijkingen constateren’ is precies waar een stuk automatisering bij kan helpen. Het beoordelen van de situatie blijft daarbij absoluut het werk van mensen, daar kunnen we niet zonder.

Data, maar volstrekt anoniem

Dat automatisering nuttig is bij cameracontrole van havens blijkt al in de praktijk. In de havens van Rotterdam en Scheveningen is de in Nederland ontwikkelde software van Seagull Surveillance toegevoegd aan de videocontrolekamers. Dit is een toepassing die exact dát doet waar wij mensen iets minder goed in zijn: alle afwijkingen in het havenverkeer constateren op alle beschikbare camera’s.

Tekst gaat verder onder het beeld

Het systeem geeft een seintje als vaartuigen onverwacht gedrag vertonen.

Dat is overigens ook het enige dat Seagull Surveillance doet: er worden op geen enkele manier onnodige (privacygevoelige) gegevens gegenereerd, dus ook niet opgeslagen. Wel geeft het systeem een seintje als er schepen of vaartuigen op andere momenten of routes varen dan gangbaar is. Daarbij kunnen gebruikers van het systeem zelf instellen wat de regels zijn voor de alarmeringen. Vervolgens kan een beveiliger direct op de camera kijken of er ook echt ingegrepen moet worden.

Meekijken met alle camera’s

Er is een enorme rekenkracht nodig om alle camerabeelden continu te scannen, dus daarvoor gebruikt Seagull Surveillance een slim algoritme met een stuk kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent dus niet, zoals vaak wordt gedacht bij AI, dat het systeem mensenwerk overbodig maakt of bakken met onnodige data opslaat.

Seagull Surveillance kijkt wel continu mee met alle camera’s in de havens van Rotterdam en Scheveningen, maar de menselijke beoordeling staat centraal. Zo kan er nu al veel sneller én veel gerichter worden ingegrepen en vult het informatie van systemen als AIS en VTS goed aan. Voor de toepassing van Seagull Surveillance is een afgebakende keuze gemaakt voor hele specifieke AI-algoritmen. Adequaat voor het beoogde doel, beter begrepen én heel goed beheersbaar.