Kabinet Schoof

Barry Madlener (PVV) nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat

Barry Madlener is de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Madlener is sinds 2006 politiek actief voor de PVV. BBB’er Femke Wiersma wordt de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat heet Barry Madlener. Foto ANP

De positie van minister van Infrastructuur en Waterstaat was een van de laatste ministerposten die nog moest worden ingevuld in het kabinet Schoof. Al eerder was bekend dat de PVV iemand naar voren ging schuiven voor de ministerspost. Dat is Barry Madlener geworden. De 55 jaar oude Madlener is sinds 2006 politiek actief voor de PVV. Hij kwam in datzelfde jaar in de Tweede Kamer voor de partij van Geert Wilders. In 2009 werd Madlener lijsttrekker voor de PVV bij de Europese verkiezingen. In 2012 keerde hij terug in de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stond hij op plek 12 van de kandidatenlijst.

PVV

De PVV gaat ook de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leveren. Wie de staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu wordt is nog niet bekend.

De minister van IenW wordt sinds 2003 al geleverd door de grootste partij. Tussen 2003 en 2010 was het daarom een CDA-minister en sinds 2010 levert de VVD de minister. Nu wordt dat de PVV.

De huidige demissionaire minister Mark Harbers neemt dus afscheid. Hij laat op zijn LinkedIn weten geen andere positie in dit kabinet te ambiëren. ‘Nu de ministersposten zijn verdeeld over de partijen is de komst van een nieuw kabinet dichtbij. Ik zal daar geen deel van uitmaken, het is tijd om wat anders te gaan doen. De afgelopen 15 jaar was ik actief in de landelijke politiek, in de Tweede Kamer, als staatssecretaris van J&V (Justitie en Veiligheid – red.) en in het huidige kabinet als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie waar ik me meer dan thuis heb gevoeld’, schrijft hij.

‘De afgelopen jaren was er veel te doen’, stelt Harbers. Hij verwijst naar de grote onderhouds- en vervangingsbeurt van de infrastructuur, waaronder vaarwegen. En ook naar de verduurzaming van de scheepvaart en havens.

Visserij

Visserij keert dit jaar terug in de naam van het ministerie, dankzij de inspanningen van de BBB. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wordt dan ook een volledig BBB-ministerie. De nieuwe minister is Femke Wiersma, zij is nu namens de BBB gedeputeerde in Friesland. Staatssecretaris wordt Jean Rummenie, hij heeft in het verleden op dit ministerie gewerkt, maar is (of liever was) met pensioen.

Barry Madlener (PVV) nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat | Schuttevaer.nl
Kabinet Schoof

Barry Madlener (PVV) nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat

Barry Madlener is de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Madlener is sinds 2006 politiek actief voor de PVV. BBB’er Femke Wiersma wordt de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat heet Barry Madlener. Foto ANP

De positie van minister van Infrastructuur en Waterstaat was een van de laatste ministerposten die nog moest worden ingevuld in het kabinet Schoof. Al eerder was bekend dat de PVV iemand naar voren ging schuiven voor de ministerspost. Dat is Barry Madlener geworden. De 55 jaar oude Madlener is sinds 2006 politiek actief voor de PVV. Hij kwam in datzelfde jaar in de Tweede Kamer voor de partij van Geert Wilders. In 2009 werd Madlener lijsttrekker voor de PVV bij de Europese verkiezingen. In 2012 keerde hij terug in de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stond hij op plek 12 van de kandidatenlijst.

PVV

De PVV gaat ook de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leveren. Wie de staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu wordt is nog niet bekend.

De minister van IenW wordt sinds 2003 al geleverd door de grootste partij. Tussen 2003 en 2010 was het daarom een CDA-minister en sinds 2010 levert de VVD de minister. Nu wordt dat de PVV.

De huidige demissionaire minister Mark Harbers neemt dus afscheid. Hij laat op zijn LinkedIn weten geen andere positie in dit kabinet te ambiëren. ‘Nu de ministersposten zijn verdeeld over de partijen is de komst van een nieuw kabinet dichtbij. Ik zal daar geen deel van uitmaken, het is tijd om wat anders te gaan doen. De afgelopen 15 jaar was ik actief in de landelijke politiek, in de Tweede Kamer, als staatssecretaris van J&V (Justitie en Veiligheid – red.) en in het huidige kabinet als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie waar ik me meer dan thuis heb gevoeld’, schrijft hij.

‘De afgelopen jaren was er veel te doen’, stelt Harbers. Hij verwijst naar de grote onderhouds- en vervangingsbeurt van de infrastructuur, waaronder vaarwegen. En ook naar de verduurzaming van de scheepvaart en havens.

Visserij

Visserij keert dit jaar terug in de naam van het ministerie, dankzij de inspanningen van de BBB. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wordt dan ook een volledig BBB-ministerie. De nieuwe minister is Femke Wiersma, zij is nu namens de BBB gedeputeerde in Friesland. Staatssecretaris wordt Jean Rummenie, hij heeft in het verleden op dit ministerie gewerkt, maar is (of liever was) met pensioen.