Na dagen

Wachtende schepen Roemenië varen weer

De drie Nederlandse binnenschepen, die lang hebben moeten wachten voordat ze Moldavië in mochten zijn weer onderweg. Begin vorige week riepen ze de hulp in van de Algemeene Schippersvereeniging (ASV) en de Nederlandse ambassades in Roemenië en Moldavië. De lange, tot twee weken, wachttijd ontstond toe de schepen in Roemenië waren uitgeklaard maar in de haven van het Moldavische Giuriulesti niet terecht konden.

Omdat de schepen in het Roemeense Galati zijn uitgeklaard, mag de bemanning in Roemenië de wal niet meer op. Foto via ASV

Probleem daarbij was dat de bemanningen van de Nederlandse schepen de wal niet op mochten omdat ze uit Roemenië waren uitgeklaard. De regelmatige grenspatrouilles aan land en patrouilleboten op de Donau weerhield ze ervan toch aan land te gaan. Het betekende wel dat voedsel en drinkwater krap werden maar door elkaar te helpen redde men het totdat vrijdag de bevrijdende telefoontjes uit Moldavië kwamen.

Ophef overdreven

Een Nederlandse eigenaar van een van de schepen zegt niet te weten of de ambassades een rol hebben gespeeld in de ‘bevrijding’ van de schepen. Hij vindt alle ophef wat overdreven en claimt dat via een Roemeense agent nog wel boodschappen zijn bezorgd. Door het verstoren van de planning was de aflossing duurder uitgevallen. Maar die werden, aldus de zegsman die anoniem wil blijven, door de goede vrachtprijzen redelijk gecompenseerd.

Wachtende schepen Roemenië varen weer | Schuttevaer.nl
Na dagen

Wachtende schepen Roemenië varen weer

De drie Nederlandse binnenschepen, die lang hebben moeten wachten voordat ze Moldavië in mochten zijn weer onderweg. Begin vorige week riepen ze de hulp in van de Algemeene Schippersvereeniging (ASV) en de Nederlandse ambassades in Roemenië en Moldavië. De lange, tot twee weken, wachttijd ontstond toe de schepen in Roemenië waren uitgeklaard maar in de haven van het Moldavische Giuriulesti niet terecht konden.

Omdat de schepen in het Roemeense Galati zijn uitgeklaard, mag de bemanning in Roemenië de wal niet meer op. Foto via ASV

Probleem daarbij was dat de bemanningen van de Nederlandse schepen de wal niet op mochten omdat ze uit Roemenië waren uitgeklaard. De regelmatige grenspatrouilles aan land en patrouilleboten op de Donau weerhield ze ervan toch aan land te gaan. Het betekende wel dat voedsel en drinkwater krap werden maar door elkaar te helpen redde men het totdat vrijdag de bevrijdende telefoontjes uit Moldavië kwamen.

Ophef overdreven

Een Nederlandse eigenaar van een van de schepen zegt niet te weten of de ambassades een rol hebben gespeeld in de ‘bevrijding’ van de schepen. Hij vindt alle ophef wat overdreven en claimt dat via een Roemeense agent nog wel boodschappen zijn bezorgd. Door het verstoren van de planning was de aflossing duurder uitgevallen. Maar die werden, aldus de zegsman die anoniem wil blijven, door de goede vrachtprijzen redelijk gecompenseerd.