Nog niet compleet

Eerste nieuwbouw waterstofschip Antonie gedoopt

Het 135 meter lange met brandstofcellen uitgeruste droge-ladingschip Antonie is zaterdag 9 september gedoopt. Het schip van schipper Harm Lenten is het eerste nieuwbouwschip dat op waterstof gaat varen. Bouwer is Concordia Damen uit Werkendam.

De Antonie valt op in Werkendam. Foto WEVA Project

De doop gebeurde in kleine kring. De twee dochters van Lenten voerden de plechtigheid uit.

Hoewel het schip nu is gedoopt, is het nog niet klaar om te varen. De levering van zes waterstofopslag-containers heeft namelijk vertraging opgelopen als gevolg van een ongeval op een scheepswerf in Schotland. De containers met kunststof cilinders voor waterstof, worden door deze werf gefabriceerd. De komende maanden komen ze alsnog naar Nederland.

Batterijpakket

In de tussentijd wordt de Antonie vaarklaar gemaakt en gaat testvaren. Dat gebeurt op testcilinders met waterstof of op elektriciteit uit de accu’s. Aan boord staat een batterijpakket van 1,1 MW.

De eerste echte tocht op waterstof zal later dit jaar plaatshebben. De Antonie gaat straks namens de NPRC varen voor zoutprocudent Nobian. Het 135-meterschip vervoert zout tussen Delfzijl en Rotterdam. De waterstof, waar het schip op vaart, is een restproduct van Nobian.

Eerste nieuwbouw waterstofschip Antonie gedoopt | Schuttevaer.nl
Nog niet compleet

Eerste nieuwbouw waterstofschip Antonie gedoopt

Het 135 meter lange met brandstofcellen uitgeruste droge-ladingschip Antonie is zaterdag 9 september gedoopt. Het schip van schipper Harm Lenten is het eerste nieuwbouwschip dat op waterstof gaat varen. Bouwer is Concordia Damen uit Werkendam.

De Antonie valt op in Werkendam. Foto WEVA Project

De doop gebeurde in kleine kring. De twee dochters van Lenten voerden de plechtigheid uit.

Hoewel het schip nu is gedoopt, is het nog niet klaar om te varen. De levering van zes waterstofopslag-containers heeft namelijk vertraging opgelopen als gevolg van een ongeval op een scheepswerf in Schotland. De containers met kunststof cilinders voor waterstof, worden door deze werf gefabriceerd. De komende maanden komen ze alsnog naar Nederland.

Batterijpakket

In de tussentijd wordt de Antonie vaarklaar gemaakt en gaat testvaren. Dat gebeurt op testcilinders met waterstof of op elektriciteit uit de accu’s. Aan boord staat een batterijpakket van 1,1 MW.

De eerste echte tocht op waterstof zal later dit jaar plaatshebben. De Antonie gaat straks namens de NPRC varen voor zoutprocudent Nobian. Het 135-meterschip vervoert zout tussen Delfzijl en Rotterdam. De waterstof, waar het schip op vaart, is een restproduct van Nobian.