Nabestaanden

Hebo probeert woensdag Jogo 2 boven water te krijgen

De bergers van Hebo Maritiemservice proberen woensdag de gezonken Jogo 2 weer te boven water te krijgen. Het schip ligt op haar zij, daarom moet het onder water eerst worden gekanteld. Dinsdag mislukte een eerste poging.

De bergers van Hebo Maritiemservice proberen woensdag de gezonken Jogo 2 weer te boven water te krijgen. Foto Yannick De Spiegeleir

De berging van de Jogo 2 is complex en delicaat. De sterke stroming en het beperkte zicht onder water bemoeilijken de bergingsoperatie. Ook is er de expliciete wens van de gemeente Dendermonde om het schip zo ongeschonden mogelijk naar boven te krijgen uit piëteit voor de nabestaanden.

De Waalse schipper bevindt zich vermoedelijk nog in het schip. ‘Als er niets verkeerd loopt, kan het vandaag nog bovengehaald worden, zodat de initiële timing kan worden gerespecteerd. Dat is ook belangrijk voor de familie van de nog steeds vermiste schipper’, zegt Patrick Feys, zonechef van de Dendermondse politie, tegen Flows.be.

‘De familie van de vermiste schipper blijft met veel vragen zitten. We hopen dat er woensdag antwoorden komen. Op dit moment hebben we geen idee waar de schipper en zijn twee honden zich bevinden. We gaan uit respect voor de familie dan ook uiterst sereen te werk’, zegt Feys tegen het Vlaamse Nieuwsblad.

Een foto van Jogo II uit 2021. Foto Georges Janssens.

De berging van de Jogo 2, die maandag 7 augustus verging op de Schelde bij Dendermonde, is maandag 14 augustus begonnen. Het nodige materieel werd maandag ter plaatse gebracht om het schip te kunnen tillen. Omdat het op haar zij ligt, moet het onder water eerst rechtop worden gezet. Dan kan de lading met een kraanschip worden verwijderd en kan het schip omhoog worden gehaald en leeggepompt, zodat het weer drijfvermogen krijgt.

De Schelde blijft ter hoogte van het gezonken schip zeker tot vrijdag 18 augustus gestremd. Eerst moet het schip worden geborgen en verwijderd. Omvaren kan via de Westerschelde en Terneuzen.

Hebo probeert woensdag Jogo 2 boven water te krijgen | Schuttevaer.nl
Nabestaanden

Hebo probeert woensdag Jogo 2 boven water te krijgen

De bergers van Hebo Maritiemservice proberen woensdag de gezonken Jogo 2 weer te boven water te krijgen. Het schip ligt op haar zij, daarom moet het onder water eerst worden gekanteld. Dinsdag mislukte een eerste poging.

De bergers van Hebo Maritiemservice proberen woensdag de gezonken Jogo 2 weer te boven water te krijgen. Foto Yannick De Spiegeleir

De berging van de Jogo 2 is complex en delicaat. De sterke stroming en het beperkte zicht onder water bemoeilijken de bergingsoperatie. Ook is er de expliciete wens van de gemeente Dendermonde om het schip zo ongeschonden mogelijk naar boven te krijgen uit piëteit voor de nabestaanden.

De Waalse schipper bevindt zich vermoedelijk nog in het schip. ‘Als er niets verkeerd loopt, kan het vandaag nog bovengehaald worden, zodat de initiële timing kan worden gerespecteerd. Dat is ook belangrijk voor de familie van de nog steeds vermiste schipper’, zegt Patrick Feys, zonechef van de Dendermondse politie, tegen Flows.be.

‘De familie van de vermiste schipper blijft met veel vragen zitten. We hopen dat er woensdag antwoorden komen. Op dit moment hebben we geen idee waar de schipper en zijn twee honden zich bevinden. We gaan uit respect voor de familie dan ook uiterst sereen te werk’, zegt Feys tegen het Vlaamse Nieuwsblad.

Een foto van Jogo II uit 2021. Foto Georges Janssens.

De berging van de Jogo 2, die maandag 7 augustus verging op de Schelde bij Dendermonde, is maandag 14 augustus begonnen. Het nodige materieel werd maandag ter plaatse gebracht om het schip te kunnen tillen. Omdat het op haar zij ligt, moet het onder water eerst rechtop worden gezet. Dan kan de lading met een kraanschip worden verwijderd en kan het schip omhoog worden gehaald en leeggepompt, zodat het weer drijfvermogen krijgt.

De Schelde blijft ter hoogte van het gezonken schip zeker tot vrijdag 18 augustus gestremd. Eerst moet het schip worden geborgen en verwijderd. Omvaren kan via de Westerschelde en Terneuzen.