Schip op z'n kant

Hebo bergt vanaf maandag gezonken Jogo 2, scheepvaart gestremd

De gezonken Jogo 2 wordt vanaf maandag 14 augustus door Hebo Maritiemservice geborgen. De berging van het schip dat op z’n zijkant ligt, is een delicate klus. Vermoedelijk bevindt de Waalse schipper zich nog aan boord. Het schip wordt daarom zo ongeschonden mogelijk geborgen, zo laat de gemeente Dendermonde weten.(zonder slotje te lezen)

De Jogo 2 ligt op z'n kant. Foto gemeente Dendermonde

Op maandag 7 augustus zonk een vrachtschip ter hoogte van de Zijdijk in Grembergen, Dendermonde. Aan boord waren de schipper en twee honden die nog steeds vermist zijn. De afgelopen dagen hebben de bergingsdiensten de berging van het schip voorbereid. Er werden verschillende scans gemaakt die een duidelijk en nauwkeurig beeld gaven van de positie van het schip.

Ongeschonden

HEBO Maritiemservice heeft als bergingsbedrijf  veel ervaring in soortgelijke acties. De sterke stroming op de Schelde en de getijden maken van de bergingsactie een complexe opdracht. In het belang van de vermiste persoon en de familieleden werkte het bergingsbedrijf een aanpak uit om het schip te bergen, waarbij het schip zo ongeschonden mogelijk blijft.

De komende dagen worden gebruikt om het materiaal ter plaatse te brengen. De effectieve bergingsactie start op maandag 14 augustus en zal als volgt verlopen. Een groot werkschip met kraan en een drijvende bok positioneren zich op de plaats waar het schip is gezonken.

Schip ligt op de zijkant

De Jogo 2 ligt op z’n zijkant in de Schelde.

Omdat het schip op de zijkant ligt, wordt het schip eerst opnieuw gekanteld. Dit gebeurt onder water. Een tweede drijvende bok komt aan de voorzijde van het schip te liggen. Aan de zijkant komt een kraanschip om het ruim te lossen. Het ruim wordt verder leeggepompt, waardoor het schip opnieuw zal kunnen drijven. Het schip wordt weggesleept en verder onderzocht.

Schelde Dendermonde tot en met vrijdag gestremd

De exacte timing is afhankelijk van de getijden. Het einde van de bergingsactie is voorzien op vrijdag 18 augustus. Om de berging ongehinderd te laten verlopen, wordt het scheepvaartverkeer stilgelegd van maandag 14 augustus tot en met vrijdag 18 augustus van Baasrode tot Vlassenbroek. Uit veiligheidsredenen worden de jaagpaden langs beide kanten volledig afgesloten tijdens de bergingsactie (ook voor voetgangers en fietsers).

Het gerechtelijk onderzoek wordt geleid door het parket van Oost-Vlaanderen. De familie wordt verder begeleid en ondersteund door de dienst slachtofferhulp van de politie.

Hebo bergt vanaf maandag gezonken Jogo 2, scheepvaart gestremd | Schuttevaer.nl
Schip op z'n kant

Hebo bergt vanaf maandag gezonken Jogo 2, scheepvaart gestremd

De gezonken Jogo 2 wordt vanaf maandag 14 augustus door Hebo Maritiemservice geborgen. De berging van het schip dat op z’n zijkant ligt, is een delicate klus. Vermoedelijk bevindt de Waalse schipper zich nog aan boord. Het schip wordt daarom zo ongeschonden mogelijk geborgen, zo laat de gemeente Dendermonde weten.(zonder slotje te lezen)

De Jogo 2 ligt op z'n kant. Foto gemeente Dendermonde

Op maandag 7 augustus zonk een vrachtschip ter hoogte van de Zijdijk in Grembergen, Dendermonde. Aan boord waren de schipper en twee honden die nog steeds vermist zijn. De afgelopen dagen hebben de bergingsdiensten de berging van het schip voorbereid. Er werden verschillende scans gemaakt die een duidelijk en nauwkeurig beeld gaven van de positie van het schip.

Ongeschonden

HEBO Maritiemservice heeft als bergingsbedrijf  veel ervaring in soortgelijke acties. De sterke stroming op de Schelde en de getijden maken van de bergingsactie een complexe opdracht. In het belang van de vermiste persoon en de familieleden werkte het bergingsbedrijf een aanpak uit om het schip te bergen, waarbij het schip zo ongeschonden mogelijk blijft.

De komende dagen worden gebruikt om het materiaal ter plaatse te brengen. De effectieve bergingsactie start op maandag 14 augustus en zal als volgt verlopen. Een groot werkschip met kraan en een drijvende bok positioneren zich op de plaats waar het schip is gezonken.

Schip ligt op de zijkant

De Jogo 2 ligt op z’n zijkant in de Schelde.

Omdat het schip op de zijkant ligt, wordt het schip eerst opnieuw gekanteld. Dit gebeurt onder water. Een tweede drijvende bok komt aan de voorzijde van het schip te liggen. Aan de zijkant komt een kraanschip om het ruim te lossen. Het ruim wordt verder leeggepompt, waardoor het schip opnieuw zal kunnen drijven. Het schip wordt weggesleept en verder onderzocht.

Schelde Dendermonde tot en met vrijdag gestremd

De exacte timing is afhankelijk van de getijden. Het einde van de bergingsactie is voorzien op vrijdag 18 augustus. Om de berging ongehinderd te laten verlopen, wordt het scheepvaartverkeer stilgelegd van maandag 14 augustus tot en met vrijdag 18 augustus van Baasrode tot Vlassenbroek. Uit veiligheidsredenen worden de jaagpaden langs beide kanten volledig afgesloten tijdens de bergingsactie (ook voor voetgangers en fietsers).

Het gerechtelijk onderzoek wordt geleid door het parket van Oost-Vlaanderen. De familie wordt verder begeleid en ondersteund door de dienst slachtofferhulp van de politie.