Opinie

Wordt het waterstof of toch wat anders?

Nu de eerste waterstofschepen worden opgeleverd is het goed te kijken of we wel een goede afweging hebben gemaakt. Dat weten we helaas pas zeker over 10 of 20 jaar. Heeft waterstof het dan (al) gewonnen van HVO, methanol of ammoniak? Heeft de zero-emissie brandstofcel het dan gewonnen van een schone verbrandingsmotor? Hebben we een keus kunnen maken tussen gasvormige-, liquid- (-252 graden Celsius), vloeibare- (LOHC) of vaste waterstof (korrels)? Ik wil proberen nu het antwoord te vinden.

OPINIE

Op de Tweede Maasvlakte is het 'waterstofveldje' in aanbouw. Foto ANP

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Wordt het waterstof of toch wat anders? | Schuttevaer.nl
Opinie

Wordt het waterstof of toch wat anders?

Nu de eerste waterstofschepen worden opgeleverd is het goed te kijken of we wel een goede afweging hebben gemaakt. Dat weten we helaas pas zeker over 10 of 20 jaar. Heeft waterstof het dan (al) gewonnen van HVO, methanol of ammoniak? Heeft de zero-emissie brandstofcel het dan gewonnen van een schone verbrandingsmotor? Hebben we een keus kunnen maken tussen gasvormige-, liquid- (-252 graden Celsius), vloeibare- (LOHC) of vaste waterstof (korrels)? Ik wil proberen nu het antwoord te vinden.

OPINIE

Op de Tweede Maasvlakte is het 'waterstofveldje' in aanbouw. Foto ANP

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer