Brug ongeluk

Schipper De Vlijt na plotse sluiting spoorbrug: ‘de hele wereld kwam naar beneden’

Het binnenvaartschip De Vlijt is maandag 15 mei tegen de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden gevaren. De brug sloot onverwachts toen het schip halverwege was en heeft veel schade aangericht.

Er wordt op dit moment gebouwd aan een noodhut.
Er wordt op dit moment gebouwd aan een noodhut. Foto CAMJO media

De Vlijt zou de openstaande brug passeren, maar volgens schipper Ramon Winia ging de spoorbrug plotseling dicht. ‘Ik heb de spoorbrug opgeroepen en gevraagd of ik een opening kon krijgen, er werd mij verteld dat de brug met een paar minuten open zou gaan. Ik ben er naartoe gevaren en toen ik ter hoogte van de Lorentzkade was, stond de brug al open en voer er een schip door vanaf de andere kant,’ vertelt Winia. ‘Toen ik daarna zelf halverwege de brug was, zag ik dat de brug begon dicht te draaien.’

Hij heeft de brugwachter nog via de marifoon gealarmeerd dat de brug weer open moest maar dat was tevergeefs. ‘De brugwachter vroeg me nog of ik mijn schip nog stil kon krijgen, maar dat lukte niet meer. Ik heb vervolgens een duik genomen onder het dashboard en toen kwam de hele wereld naar beneden.’

Noodhut

Winia liep tijdens zijn duik schaafwonden op en had last van zijn rug, maar is verder ongedeerd. Van zijn stuurhut is weinig over. Er wordt op dit moment gebouwd aan een noodhut zodat Winia zijn reis snel weer kan vervolgen.

De schipper heeft na het ongeluk contact gehad met de brugwachter om te kijken wat er mis is gegaan. ‘De brugwachter vertelde dat haar collega de brug had dichtgedrukt. Toen ik vervolgens schreeuwde dat de brug weer open moest, hebben ze de noodknop ingedrukt, maar die schijnt niet gewerkt te hebben.’ De politie doet momenteel onderzoek naar de precieze oorzaak van het ongeluk.

ProRail wil nog niet op het ongeluk reageren en wacht hun eigen onderzoek en dat van de politie af.

Lees ook:

Spoorbrug Leeuwarden sluit onverwacht bij passage vrachtschip

Groningse Hoge Euvelgunnerbrug dicht tot half augustus, behalve voor de scheepsbouwers

Schipper De Vlijt na plotse sluiting spoorbrug: ‘de hele wereld kwam naar beneden’ | Schuttevaer.nl
Brug ongeluk

Schipper De Vlijt na plotse sluiting spoorbrug: ‘de hele wereld kwam naar beneden’

Het binnenvaartschip De Vlijt is maandag 15 mei tegen de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden gevaren. De brug sloot onverwachts toen het schip halverwege was en heeft veel schade aangericht.

Er wordt op dit moment gebouwd aan een noodhut.
Er wordt op dit moment gebouwd aan een noodhut. Foto CAMJO media

De Vlijt zou de openstaande brug passeren, maar volgens schipper Ramon Winia ging de spoorbrug plotseling dicht. ‘Ik heb de spoorbrug opgeroepen en gevraagd of ik een opening kon krijgen, er werd mij verteld dat de brug met een paar minuten open zou gaan. Ik ben er naartoe gevaren en toen ik ter hoogte van de Lorentzkade was, stond de brug al open en voer er een schip door vanaf de andere kant,’ vertelt Winia. ‘Toen ik daarna zelf halverwege de brug was, zag ik dat de brug begon dicht te draaien.’

Hij heeft de brugwachter nog via de marifoon gealarmeerd dat de brug weer open moest maar dat was tevergeefs. ‘De brugwachter vroeg me nog of ik mijn schip nog stil kon krijgen, maar dat lukte niet meer. Ik heb vervolgens een duik genomen onder het dashboard en toen kwam de hele wereld naar beneden.’

Noodhut

Winia liep tijdens zijn duik schaafwonden op en had last van zijn rug, maar is verder ongedeerd. Van zijn stuurhut is weinig over. Er wordt op dit moment gebouwd aan een noodhut zodat Winia zijn reis snel weer kan vervolgen.

De schipper heeft na het ongeluk contact gehad met de brugwachter om te kijken wat er mis is gegaan. ‘De brugwachter vertelde dat haar collega de brug had dichtgedrukt. Toen ik vervolgens schreeuwde dat de brug weer open moest, hebben ze de noodknop ingedrukt, maar die schijnt niet gewerkt te hebben.’ De politie doet momenteel onderzoek naar de precieze oorzaak van het ongeluk.

ProRail wil nog niet op het ongeluk reageren en wacht hun eigen onderzoek en dat van de politie af.

Lees ook:

Spoorbrug Leeuwarden sluit onverwacht bij passage vrachtschip

Groningse Hoge Euvelgunnerbrug dicht tot half augustus, behalve voor de scheepsbouwers