Motorproblemen

Duitse redders slepen kotter UK-225 van zandbank

Het Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchigen (DGzRS) heeft de UK-225 Auke Senior vlotgetrokken en naar Eemshaven gebracht, nadat de kotter stuurloos was geworden door een motorstoring en zo op een zandbak was gedreven.

De UK-225 langszij bij de reddingskruiser Hamburg. Foto Die Seenotretter – DGzRS / Jörg Zogel

De melding dat het visserschip door een motorstoring stuurloos was geworden en op een ondiepte dreigde te lopen, kwam op 13 april om half acht ’s avonds bij het reddingscoördinatiecentrum in Bremen binnen. De UK-225 was kort daarvoor uit Eemshaven vertrokken en kreeg motorpech in het Randzelgat voor Borkum. Duidelijk was dat het vijf meter diep stekende schip op een ondiepte zou lopen.

Daarop werd de reddingskruiser Hamburg vanuit Borkum ter plekke gestuurd. Toen de reddingskruiser aankwam was het vissersschip al vastgelopen. De redders maakten een sleepverbinding en met de 3916 pk sterke motoren van de Hamburg slaagden zij er in het ruim 300 ton metende schip los te trekken. Het werd langszij genomen bij de reddingskruiser en naar Eemshaven gebracht. Nadat de motor was gerepareerd kon het schip vrijdag 14 april de Noordzee weer op.

Lees ook:

DGzRS redt donateur in Kieler Bocht

Reddingsoperatie DGzRS in twee etappes

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Duitse redders slepen kotter UK-225 van zandbank | Schuttevaer.nl
Motorproblemen

Duitse redders slepen kotter UK-225 van zandbank

Het Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchigen (DGzRS) heeft de UK-225 Auke Senior vlotgetrokken en naar Eemshaven gebracht, nadat de kotter stuurloos was geworden door een motorstoring en zo op een zandbak was gedreven.

De UK-225 langszij bij de reddingskruiser Hamburg. Foto Die Seenotretter – DGzRS / Jörg Zogel

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer