De uitspraak

Welk schip is schuldig aan aanvaring in sluis Hansweert?

De schippers van twee binnenvaartschepen die in april 2018 in de sluis van Hansweert met elkaar in aanvaring kwamen, hebben daar beiden geen schuld aan. In plaats daarvan veroorzaakte een derde partij, een passerend containerschip van MSC, de aanvaring in de sluis. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag in hoger beroep geoordeeld.

Het sluizencomplex Hansweert. Foto ANP

De twee binnenvaartschepen kwam met elkaar in aanvaring in de oostelijke sluiskolk van Hansweert. Het ging om een binnenvaartschip van 109,95 meter en een binnenvaartschip van rederij Fluvius van 105,04 meter.

Op 17 april 2018 11:25 uur voer het met staal geladen Fluvius-schip aan de buitenkant als eerste de sluiskolk in. Het maakte voorin de de klok aan stuurboord vast. Het tweede schip kwam daarna de sluis in en maakte eveneens aan stuurboord vast, zo’n 4,50 meter achter het Fluvius-schip. Op dat moment passeerde het MSC-schip in de afvaart op de Westerschelde de havenmonding van het sluizencomplex. Het containerschip voer met een snelheid van 16,5 knopen. Er was een loods aan boord van het zeeschip. Ook was de waterstand op de Westerschelde op dat moment lager dan gebruikelijk.

Waterverplaatsing

Het MSC-schip veroorzaakte een grote waterverplaatsing in de sluiskolk, waardoor de trossen van het achterste binnenvaartschip het begaven en het naar voren werd gezet tegen het achterschip van het Fluvius-schip. Op haar beurt ramde het Fluvius-schip met haar voorsteven de noordelijke sluisdeur. Ook de trossen van het Fluvius-schip en die van een ander motortankschip in de sluis begaven het door de golven. Er ontstond grote schade aan de sluisdeur en ook de schepen liepen schade op.

Rijkswaterstaat stelde Fluvius aansprakelijk voor de schade aan de sluisdeur. Fluvius stelde vervolgens het achterliggende binnenvaartschip aansprakelijk voor de schade. De eigenaar van dit schip meende echter slachtoffer te zijn van het passerende MSC-schip. De rechtbank oordeelde in 2020 dat de schuld inderdaad lag bij het MSC-schip en veroordeelde eigenaar Xiangwang International Ship Lease tot betaling van 30.000 euro, vermeerderd met rente en kosten. Ook oordeelde de rechtbank dat Fluvius niet aansprakelijk was voor de schade aan de sluisdeur. Het binnenvaartschip dat achterop het Fluvius-schip voer, viel volgens de rechter evenmin iets te verwijten.

Gebrekkig afgemeerd

Fluvius ging in hoger beroep tegen dit vonnis en claimde dat het achteropkomende binnenvaartschip gebrekkig was afgemeerd. Maar hierin ging ook het gerechtshof niet mee. Zelfs al had het tweede schip met nog een touw vastgelegen, dan zou dit niet de voorwaartse beweging door de vloedgolf hebben kunnen voorkomen.

Het MSC-schip voer ook volgens het gerechtshof te hard en, gecombineerd met de lage waterstand, veroorzaakte dit een enorme waterverplaatsing in de sluis. Xiangwang moet daarom alle schade vergoeden. Fluvius werd veroordeeld tot betaling van de proceskosten van de tweede schipper.

Lees ook:

Onderhoud sluis Hansweert zorgt voor langere wachttijden scheepvaart

Bulgaars binnenvaartschip aan de grond bij Hansweert

Welk schip is schuldig aan aanvaring in sluis Hansweert? | Schuttevaer.nl
De uitspraak

Welk schip is schuldig aan aanvaring in sluis Hansweert?

De schippers van twee binnenvaartschepen die in april 2018 in de sluis van Hansweert met elkaar in aanvaring kwamen, hebben daar beiden geen schuld aan. In plaats daarvan veroorzaakte een derde partij, een passerend containerschip van MSC, de aanvaring in de sluis. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag in hoger beroep geoordeeld.

Het sluizencomplex Hansweert. Foto ANP

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer