Demonstratie bij commissievergadering

Extinction Rebellion protesteert tegen kolentransport in Amsterdams stadhuis

Extinction Rebellion heeft donderdag 30 maart korte tijd een commissievergadering op het stadhuis van Amsterdam verstoord. De actiegroep eist dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt en dat de medewerkers een ‘rechtvaardig sociaal plan krijgen aangeboden’.

Extinction Rebellion blokkeerde eerder kolentreinen op weg naar het Amsterdams havengebied. Foto ANP

De openbare vergadering van de raadscommissie Financiën, Kunst en cultuur en Diversiteit, waar onder meer over de haven werd gesproken, begon om 09:00 uur. Rond 10:30 uur stormden enkele actievoerders de zaal binnen. Zij lieten daar een spandoek zien met de tekst Door kolen naar de ratsmodee. Ze vertrokken weer binnen een paar minuten. De vergadering werd geschorst en rond 10:40 uur hervat.

Voorafgaand aan de verstoring fietsten zo’n twintig activisten het gebouw van de gemeente binnen. ‘Wij laten ons horen’, riep een van de activisten. ‘Het transport van kolen in de Amsterdamse haven moet per direct stoppen. Dat is onze eis.’

Eerdere acties

Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.

Toekomstvisie haven

Het Amsterdamse stadsbestuur stelde eind 2020 al een visie op over de toekomst en duurzaamheid van de Amsterdamse haven. Zo moet het Havenbedrijf vanaf 2030 kolenvrij worden. Ook moeten er in 2050 geen vloeibare fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Zolang er nog geen voldoende alternatieven beschikbaar zijn, blijven die brandstoffen nog een belangrijke rol spelen, aldus de gemeente. ‘Wel investeren de bestaande olieterminals verder in verduurzaming en zo schoon mogelijke overslag van olie door middel van nieuwe technieken.’

De haven in de hoofdstad biedt werk aan zo’n 35.000 mensen en beslaat ruim 1600 hectare. De gezamenlijke havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen/IJmuiden worden gerekend tot de vierde haven van Europa.

Lees ook:

Groot landwinningsproject Boskalis roept ecologisch protest op

Kopstukken: Rotterdam heeft stuurman als havenwethouder