Groot, groter, grootst

Containerreus MSC Irina breekt wereldrecord: 24.346 teu op een schip

De Zwitserse rederij MSC heeft met de MSC Irina officieel het grootste containerschip ter wereld. Op de MSC Irina passen maar liefst 24.346 containers. Het schip is deze week in de vaart genomen. Met de Irina heeft MSC de titel overgenomen van OOCL Spain. Dat schip heeft een laadvermogen heeft van 24.118 teu.

De MSC Irina: weer een slag groter in de containerschepen-wedstrijd. Foto Yangzijiang Shipbuilding Group

MSC nam afgelopen week ook de MSC Tessa in de vaart. Dat schip heeft een laadvermogen van 24.116 teu en is bijna klaar voor vertrek uit China. Beide MSC-schepen zijn op enkele centimeters na 400 meter lang, respectievelijk 62 en 61,30 meter breed en meten 240.000 dwt.

Qua afmetingen wijken de schepen nauwelijks af van andere Ultra Large Containerships (ULC’s), maar de ontwerpers zijn erin geslaagd de ruimen en dekken zodanig effici├źnter in te delen dat steeds weer enige ruimtewinst werd geboekt. Containers worden maximaal 25 hoog gestapeld.

Luchtsmering

Beide MSC-schepen zijn op enkele centimeters na 400 meter lang, respectievelijk 62 en 61,30 meter breed en meten 240.000 dwt. Foto MSC

De schepen zijn voorzien van een luchtsmeringssysteem dat de wrijvingsweerstand van de romp vermindert. Ook de opbouw is meer aerodynamisch ontworpen waardoor luchtweerstand vermindert. De schroefdiameter is groter dan die van bijna gelijkwaardige schepen en samen met de asgeneratoren moet dat volgens MSC een brandstof- en dus uitstootbesparing van 3 tot 4% opleveren. De schepen zijn voorzien van scrubbers en gaan dus op zware stookolie varen.

De twee nu in de vaart genomen schepen vormen onderdeel van een order van zes schepen van boven de 24.000 teu die MSC op divers Chinese CSSC staatswerven laat bouwen. De Tessa en Irina werden gebouwd op de werf van de Yangzijiang Shipbuilding Group.

MSC grootste rederij ter wereld

MSC, dat begin vorig jaar met 4,3 miljoen teu de eerste plaats op de lijst van grootste rederijen overnam van Maersk, dat 2000 teu minder kon vervoeren, blijft haar vloot stevig uitbreiden. Het orderboek omvat in totaal 125 schepen met een gezamenlijke capaciteit van 1,7 miljoen teu. Op dit moment heeft MSC ruim 700 schepen in de vaart, goed voor het transport van 4,5 miljoen teu.

Lees ook:

Grootste containerschip ter wereld komt op maidentrip naar Rotterdam

De 10 grootste containerschepen van de wereld