Olieramp

VN kopen schip om olie van roestende FSO Safer te halen

De Verenigde Naties (VN) hebben een schip gekocht om 1 miljoen vaten ruwe olie te transporteren, die zich nu nog bevinden aan boord van de roestende tanker FSO Safer. De tanker ligt al 30 jaar voor de kust van Jemen. De Verenigde Naties hopen zo een ecologische ramp te voorkomen.

Een satellietfoto van de FSO Safer in 2020. Foto ANP

Het schip moet volgende maand op weg naar de Rode Zee om de olie op te halen, zei Achim Steiner, hoofd van het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) donderdag 9 maart. De FSO Safer is in handen van Jemenitische Houthi-rebellen en wordt gebruikt als opslagplaats voor olie. Maar sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen in 2015 wordt de tanker niet meer onderhouden.

De VN waarschuwen dat de FSO Safer zou kunnen gaan lekken of exploderen en zo een milieuramp in de Rode Zee kan veroorzaken. De tanker ‘bevat vier keer zoveel olie als uit de Exxon Valdez is gelekt – genoeg om de grootste olieramp door een tanker in de geschiedenis te veroorzaken’, aldus de VN in een verklaring.

Lees ook:

VN komen nog 38 miljoen dollar tekort voor berging FSO Safer

VN proberen olieramp met FSO Safer te voorkomen