Verkopen Iqip

Royal IHC krijgt akkoord van rechter voor reddingsplan

Royal IHC gaat Iqip definitief verkopen aan HAL. Drie van de negen banken waren hier niet mee akkoord gegaan, maar dankzij een Whoa-procedure via de rechter is de financiële herstructurering goedgekeurd.

Scheepsbouwer IHC gaat Iqip verkopen. Foto ANP

Royal IHC verkeert al langere tijd in zwaar weer. Daarom werd gewerkt aan een financiële herstructurering. Belangrijk onderdeel hiervan is de verkoop van het kroonjuweel van IHC, ingenieursbureau Iqip. Er werd ook al snel een koper gevonden.

Voor de verkoop moesten wel de negen banken bij wie IHC schulden heeft akkoord gaan. Zes deden dat, drie niet. Reden hiervoor was, dat zij bang waren dat IHC minder toekomstbestendig zal zijn bij verkoop van Iqip. Om toch het reddingsplan voort te zetten begon IHC een Whoa-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), gesteund door de andere banken, om de drie banken te verplichten akkoord te gaan.

Nederlandse Staat

De rechter heeft het akkoord op 9 maart bekrachtigd, waarmee het reddingsplan van de scheepsbouwer in werking treedt. ‘Royal IHC is de Nederlandse Staat en in het verlengde hiervan Atradius zeer erkentelijk voor hun rol om partijen dichterbij elkaar te brengen. Royal IHC wil uitdrukkelijk ook alle andere financiële stakeholders die hebben ingestemd met dit financiële herstructureringsplan bedanken voor hun rol in dit proces.

‘Tevens willen wij aangeven respect te hebben voor het verweer van partijen die zich in eerste instantie niet geheel konden vinden in het herstructureringsplan. Wij spreken de hoop en verwachting uit dat met de homologatie van het akkoord er een nieuwe situatie ontstaat, waarbij we gezamenlijk werken aan een gezonde toekomst voor Royal IHC. Ook na de verkoop van Iqip beschikt Royal IHC over voldoende marktpotentie met een sterke flow business bestaande uit opdrachten voor kleinere standaard werkschepen en equipment.’

Lees ook:

‘Royal IHC wordt al driekwart jaar gegijzeld’

Royal IHC zet goed lopende dochter Iqip te koop

Royal IHC krijgt akkoord van rechter voor reddingsplan | Schuttevaer.nl
Verkopen Iqip

Royal IHC krijgt akkoord van rechter voor reddingsplan

Royal IHC gaat Iqip definitief verkopen aan HAL. Drie van de negen banken waren hier niet mee akkoord gegaan, maar dankzij een Whoa-procedure via de rechter is de financiële herstructurering goedgekeurd.

Scheepsbouwer IHC gaat Iqip verkopen. Foto ANP

Royal IHC verkeert al langere tijd in zwaar weer. Daarom werd gewerkt aan een financiële herstructurering. Belangrijk onderdeel hiervan is de verkoop van het kroonjuweel van IHC, ingenieursbureau Iqip. Er werd ook al snel een koper gevonden.

Voor de verkoop moesten wel de negen banken bij wie IHC schulden heeft akkoord gaan. Zes deden dat, drie niet. Reden hiervoor was, dat zij bang waren dat IHC minder toekomstbestendig zal zijn bij verkoop van Iqip. Om toch het reddingsplan voort te zetten begon IHC een Whoa-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), gesteund door de andere banken, om de drie banken te verplichten akkoord te gaan.

Nederlandse Staat

De rechter heeft het akkoord op 9 maart bekrachtigd, waarmee het reddingsplan van de scheepsbouwer in werking treedt. ‘Royal IHC is de Nederlandse Staat en in het verlengde hiervan Atradius zeer erkentelijk voor hun rol om partijen dichterbij elkaar te brengen. Royal IHC wil uitdrukkelijk ook alle andere financiële stakeholders die hebben ingestemd met dit financiële herstructureringsplan bedanken voor hun rol in dit proces.

‘Tevens willen wij aangeven respect te hebben voor het verweer van partijen die zich in eerste instantie niet geheel konden vinden in het herstructureringsplan. Wij spreken de hoop en verwachting uit dat met de homologatie van het akkoord er een nieuwe situatie ontstaat, waarbij we gezamenlijk werken aan een gezonde toekomst voor Royal IHC. Ook na de verkoop van Iqip beschikt Royal IHC over voldoende marktpotentie met een sterke flow business bestaande uit opdrachten voor kleinere standaard werkschepen en equipment.’

Lees ook:

‘Royal IHC wordt al driekwart jaar gegijzeld’

Royal IHC zet goed lopende dochter Iqip te koop