Derde kwartaal

Sterke daling vervoersprestatie binnenvaart in België

De binnenvaart in België heeft het ladingvolume in het derde kwartaal van 2022 fors zien dalen. Dat blijkt uit gegevens van Statbel die maandag bekend zijn gemaakt.

Zowel het vervoer over de binnenwateren als de overslag in de Belgische zeehavens liep terug in het derde kwartaal van 2022. Foto MSC

Binnenvaartschepen vervoerden in het derde kwartaal 38,5 miljoen ton goederen door België. Dat is 8,4% minder dan in het tweede kwartaal van 2022 en van 7,4% minder dan het jaar ervoor. De vervoersprestatie was met 1,77 miljard tonkilometer het laagst sinds 2018.

Ook het containervervoer over water liep sterk terug. Dat daalde naar 4,2 miljoen ton, ofwel 19,3% minder dan in het tweede kwartaal en 27,6% minder op jaarbasis.  

Opvallend is ook dat het gewicht per container terugliep. In het derde kwartaal van 2022 woog een container gemiddeld 4,2 ton, een jaar eerder was dat nog bijna 5,8 ton. Dat wijst erop dat er vorig jaar meer lege containers werden vervoerd.

Zeehavens

Ook de overslag in de Belgisch zeehavens liep terug. In het derde kwartaal van 2022 bedroeg de totale hoeveelheid geloste goederen 38 miljoen ton. Dat is een daling van 10,5% ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een stijging van 2,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2021. De hoeveelheid geladen goederen daalde 6,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 en 4,3% op jaarbasis en bedroeg 31,6 miljoen ton, aldus Statbel.

Lees ook:

Lichte daling binnenvaartvervoer in België

België en Duitsland versterken samenwerking groene energie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer