Sanering

Vissers roepen ‘noodtoestand’ uit met brief aan koning

Een groep vissers heeft maandagochtend een brandbrief aangeboden aan koning Willem-Alexander. Voor de poort van Paleis Noordeinde in Den Haag stonden zo’n twintig vissers namens een breder initiatief om hun ongenoegen duidelijk te maken over de noodtoestand in de sector. Ze zeggen onder meer dat de vele regels vanuit de overheid ‘direct tegen de grondwet in gaan’.

Brandbrief van vissers aan de koning Woordvoerders van onder andere ‘Onze Visserij’ (Evert de Blok), Stichting tot behoud visserij Nederland (Patrick Schilder) en EMK (Jan de Boer) met krap een achttal vissers uit Urk, Katwijk en Stellendam verzamelden zich maandagochtend 6 maart bij het kantoor van de Marechaussee op het terrein van het Paleis Noordeinde. Evert de Blok (met witte enveloppe) overhandigde de brandbrief waarna hem beloofd werd dat deze aan de Koning zou worden gegeven. Foto W.M. den Heijer

De brief is opgesteld door Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, EMK, Stichting Visserij en Natuur en het platform ‘Ik, de Burger’ en is door ruim vierhonderd schippers ondertekend. Er staat onder meer in dat er de afgelopen jaren steeds meer beperkende regels vanuit de overheid zijn gekomen. ‘Met de ene na de andere zogenaamde crisis wordt de visser steeds om andere redenen in de tang genomen’, staat in de brief.

Nu bedreigen stikstofregels het voortbestaan van de garnalenvisserij. Volgens de sector moet de stikstofuitstoot van garnalenschepen dit jaar al ‘in één klap’ naar praktisch nul, terwijl andere ondernemingen in de scheepvaart langer de tijd krijgen om hun uitstoot te verminderen. ‘Als gevolg van dit overheidsbeleid dreigen nog eens tientallen van de slechts 160 overgebleven actieve garnalenvisserijschepen dit jaar, vooralsnog zonder enige compensatie, ten onder te gaan.’

Sanering

Van de totale Nederlandse vissersvloot ‘resteert mede door de reeds ingezette sanering van meer dan 60 procent van de grote kottervloot, nog slechts een schaduw van haar eerdere omvang. Dat mag en kan niet gebeuren.’

Verder wil de Europese Commissie dat vissers op termijn helemaal niet meer vissen in beschermd natuurgebied, terwijl garnalenvissers vrijwel uitsluitend in die gebieden vissen.

Lees ook:

Helderse kotterreder Bais woedend op politiek 

Prachtige viskotters worden in Kampen opgeruimd

Vissers roepen ‘noodtoestand’ uit met brief aan koning | Schuttevaer.nl
Sanering

Vissers roepen ‘noodtoestand’ uit met brief aan koning

Een groep vissers heeft maandagochtend een brandbrief aangeboden aan koning Willem-Alexander. Voor de poort van Paleis Noordeinde in Den Haag stonden zo’n twintig vissers namens een breder initiatief om hun ongenoegen duidelijk te maken over de noodtoestand in de sector. Ze zeggen onder meer dat de vele regels vanuit de overheid ‘direct tegen de grondwet in gaan’.

Brandbrief van vissers aan de koning Woordvoerders van onder andere ‘Onze Visserij’ (Evert de Blok), Stichting tot behoud visserij Nederland (Patrick Schilder) en EMK (Jan de Boer) met krap een achttal vissers uit Urk, Katwijk en Stellendam verzamelden zich maandagochtend 6 maart bij het kantoor van de Marechaussee op het terrein van het Paleis Noordeinde. Evert de Blok (met witte enveloppe) overhandigde de brandbrief waarna hem beloofd werd dat deze aan de Koning zou worden gegeven. Foto W.M. den Heijer

De brief is opgesteld door Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, EMK, Stichting Visserij en Natuur en het platform ‘Ik, de Burger’ en is door ruim vierhonderd schippers ondertekend. Er staat onder meer in dat er de afgelopen jaren steeds meer beperkende regels vanuit de overheid zijn gekomen. ‘Met de ene na de andere zogenaamde crisis wordt de visser steeds om andere redenen in de tang genomen’, staat in de brief.

Nu bedreigen stikstofregels het voortbestaan van de garnalenvisserij. Volgens de sector moet de stikstofuitstoot van garnalenschepen dit jaar al ‘in één klap’ naar praktisch nul, terwijl andere ondernemingen in de scheepvaart langer de tijd krijgen om hun uitstoot te verminderen. ‘Als gevolg van dit overheidsbeleid dreigen nog eens tientallen van de slechts 160 overgebleven actieve garnalenvisserijschepen dit jaar, vooralsnog zonder enige compensatie, ten onder te gaan.’

Sanering

Van de totale Nederlandse vissersvloot ‘resteert mede door de reeds ingezette sanering van meer dan 60 procent van de grote kottervloot, nog slechts een schaduw van haar eerdere omvang. Dat mag en kan niet gebeuren.’

Verder wil de Europese Commissie dat vissers op termijn helemaal niet meer vissen in beschermd natuurgebied, terwijl garnalenvissers vrijwel uitsluitend in die gebieden vissen.

Lees ook:

Helderse kotterreder Bais woedend op politiek 

Prachtige viskotters worden in Kampen opgeruimd