EU-lid

Gezonken paspoorten hinderen terugkeer bemanning kotter Z-525

De repatriëring van de bemanning van de gezonken kotter Z-525 heeft nogal wat voeten in de aarde. Probleem is dat de paspoorten van de opvarenden in het gezonken schip zijn achterbleven en nu het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is moet aan veel formaliteiten worden voldaan, alvorens naar Nederland kan worden afgereisd. De Belgische vlagkotter Z-525 Sylvia-Mary van Kramer uit Urk is 14 februari rond 18.00 uur ter hoogte van Penzance in Cornwall gezonken.

De Engelse autoriteiten zullen uiteindelijk bepalen of de kotter wordt geborgen. Foto waarschijnlijk gemaakt door bemanningslid van Z-41

Reder Pieter Kramer van de Z-525 is daags na het ongeval afgereisd naar Engeland om de opvarenden, zonen Hessel en Fokke, kleinzoon Wouter en een Pools bemanningslid op te halen.

Over de verdere ontwikkeling rondom de Z-525 is nog weinig te zeggen. Volgens Rogier van der Vorst van Eelsing Expertises & Taxaties in IJmuiden, die als woordvoerder optreedt namens de familie Kramer, is alles erop gericht om iedereen zo spoedig mogelijk naar Nederland te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De Belgische vlagkotter Z-525.

De familie wordt zoveel mogelijk ontzien, opdat zij tot rust kan komen na het dramatische ongeval. Ook over het eventueel lichten van het schip is nog niets bekend, daarvoor is het nog te vroeg, zegt Van der Vorst. De Engelse autoriteiten zullen uiteindelijk bepalen of de kotter wordt geborgen. Dat is afhankelijk van een aantal factoren, de diepte waarop het schip ligt en of het in de weg ligt voor de scheepvaart. Bovendien zal er eerst een bottom-survey moeten plaatsvinden. 

Lees ook:

Belgische vlagkotter zinkt na aanvaring tegen rots bij Lands’ End

Korte testreis met ‘nieuwe’ TX-1 bevalt goed