Sleepboot

Sleepboot Elin-F in de kleuren van Fransbergen

De 10,67 meter lange sleepboot Elin-F is na een werfbeurt klaar om te varen voor Fransbergen Trading & Shipping uit Maasbracht. De in 2016 gebouwde Damen Stan Tug 1004 was eerder wereldnieuws met een onbemande reis langs de Deense oostkust.

Elin-F in de kleuren van Fransbergen. Foto Fransbergen Trading & Shipping

‘Scheepswerf Peter Tinnemans heeft een en ander aangepast aan de sleepboot. Er zijn onder meer  koppellieren geplaatst’, zegt algemeen directeur Wilmer Fransbergen van de Maasbrachtse rederij. ‘Verbunt BV heeft het schilderwerk gedaan en Vissers & van Dijk heeft een camera in de mast gemonteerd.’

Elin-F is 10,67 meter lang, 4,52 meter breed een heeft een diepgang van 1,80 meter. De sleepboot is geschikt voor kustwateren. Dat bewees zij al in een vorig leven. Toen Elin-F nog geel gekleurd was en Nellie Bly heette. De boot maakte in 2021 een onbemande reis van 1000 mijl rond de Deense oostkust. Er was wel bemanning aan boord, maar die hoefde zich niet of nauwelijks met de navigatie te bemoeien. Een SM300-systeem van het Amerikaanse Sea Machines nam hen dat werk uit handen. De tocht rond Denemarken werd 96,9% van de tijd onbemand gevaren. Het schip werd op afstand bestuurd van vanuit een controlecentrum in Boston.

Lees ook:

Sleepboot Nellie Bly rondt onbemande tocht van 1000 mijl af

Onbemande pionier Nellie Bly verder als bemande sleepboot voor Fransbergen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Sleepboot Elin-F in de kleuren van Fransbergen | Schuttevaer.nl
Sleepboot

Sleepboot Elin-F in de kleuren van Fransbergen

De 10,67 meter lange sleepboot Elin-F is na een werfbeurt klaar om te varen voor Fransbergen Trading & Shipping uit Maasbracht. De in 2016 gebouwde Damen Stan Tug 1004 was eerder wereldnieuws met een onbemande reis langs de Deense oostkust.

Elin-F in de kleuren van Fransbergen. Foto Fransbergen Trading & Shipping

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer