Klimaatverandering

Zo zuidelijk kwam een ijsbreker nog nooit

De Italiaanse ijsbreker Laura Bassi heeft het record van het meest zuidelijke punt ooit door een schip gehaald verbroken. Volgens onderzoekers is dit een teken van klimaatverandering.

De recordbreker Laura Bassi. Foto Twitter / staff @M_Fedriga

Op MarineTraffic is het schip out-of-reach, de laatst bekende locatie is voor de kust van Nieuw-Zeeland. Vanaf Christchurch is de ijsbreker naar het onderzoeksstation Mario Zuccheli op Antarctica gevaren. Het neemt daar deel aan de 38e Italiaanse expeditie naar dit bevroren continent.

Het vestigde het ‘diepterecord’ in de Bay of Whales aan de Rosszee. De ijsbreker voer door een deel van het pakijs waar zes jaar geleden nog een schip in vastliep. Volgens de onderzoekers is het een teken van klimaatverandering dat het nu wel is gelukt verder te komen en een nieuw record te vestigen.

De 80 meter lange Laura Bassi is in 1995 gebouwd en vaart sinds 2019 voor het Italiaanse instituut voor oceaanonderzoek. Onderzoekers aan boord ontdekten dat het water zo dicht bij de Zuidpool bijzonder koud is. Met deze wetenschap kunnen de stromingen in de Rosszee beter worden begrepen. Daarnaast werden veel larven en verschillende soorten jonge vis aangetroffen.

Lees ook:

Superjacht, ijsbreker en cutterzuiger in de race voor KNVTS Schip van het Jaar-prijs

Nucleaire mega-ijsbreker Arktika gaat vastgevroren schepen bevrijden