Multraship Commander

Noodhulpsleper houdt stuurloos schip weg bij windpark Borssele

Noodhulpsleper Multraship Commander heeft vorige week voorkomen dat een  stuurloos schip in het windpark Borssele zou verdagen, meldt de Kustwacht. Alle motoren van het schip waren midden in de nacht uitgevallen, waarna het richting het windpark dreef.

Noodhulpsleper Multraship Commander voor een windpark. Foto Kustwacht

Toen de storing zich voordeed bevond het schip zich op 4,5 kilometer afstand van windpark Borssele. Eenmaal stuurloos dreef het richting de windturbines. Maar daar ligt de Multraship Commander 24 uur per dag paraat. Toen het driftende schip rond 04:00 uur al aan de rand van het windpark was gekomen, lukte het de bemanning van de noodhulpsleper een sleepverbinding tot stand te brengen. Dit was lastige klus onder slechte weersomstandigheden.

Een kustwachthelikopter was voor de zekerheid opgestegen om eventueel een noodevacuatie van de bemanning uit te voeren. Zover kwam het niet. De Multraship Commander bracht het stuurloze schip naar een veilige plek op zee waar de Multratug 18 de sleepverbinding overnam en het naar Vlissingen sleepte.

Het incident gebeurde vorige week, de Kustwacht komt er nu mee naar buiten. Het doet denken aan het incident met de Julietta D. Dat schip raakte 31 januari 2022 op drift op de Noordzee. Harde windstoten hadden haar losgerukt van het ankervak. Na een aanvaring met een ander schip begon het aan een stuurloze drift van 7,5 uur. Uiteindelijk wist de Boskalis-sleper Sovereign een sleepverbinding te maken.

De drukke Noordzee staat 28 maart ook op de agenda van het Maritime Innovation Platform. Ga naar Maritime Innovation Platform voor meer informatie en het programma.

Lees ook:

Nieuwe noodhulpsleper Kustwacht direct in actie

Sovereign heeft sleepverbinding met de Julietta D