Als het werkt

Als het werkt: Frequentieregeling

Veel schepen beschikken nog over twee elektriciteitsnetten, een gelijkspanningsnet van vaak 24 Volt en een wisselspanningsnet van 230 Volt. Wisselspanning wisselt 50 keer per seconde van polariteit. Een draad is 50 keer positief en 50 keer negatief. Wisselspanning heeft dus een spanning van 230 Volt met een frequentie van 50 Hertz. Maar waarom moet deze spanning precies 50 keer per seconde wisselen?

Een schema van een toerenregelaar van een dieselgenerator. De twee gewichtjes bovenaan worden door het motortoerental naar buiten geslingerd, trekken de dikke staaf omhoog en regelen zo de brandstoftoevoer. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer