Alternatieve brandstoffen

Damen zet samen met Caterpillar en Pon Power in op methanol

Damen Shipyards wil in 2026 methanol aangedreven sleepboten in serieproductie hebben. Daarvoor is de scheepsbouwer een samenwerking aangegaan met motorenfabrikant Caterpillar en zijn importeur Pon Power. Samen gaan ze vanaf 2024 methanol-motoren testen.

Derrick York (Caterpillar), Arnout Damen (Damen Shipyards) en Kees-Jan Mes (Pon Power) tekenen de MoU. Foto Pon Power

CEO Arnout Damen van Damen Shipyards bekrachtigde de samenwerking 28 november met Derrick York, senior-vicepresident van Caterpillar en Kees-Jan Mes, directeur van Pon Power. Het betekent dat Caterpillar en Pon Power Damen gaan ondersteunen bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie werkschepen. ‘Het wordt een doorontwikkeling van een ASD-sleepboot, maar welke serie precies weten we nog niet. Het is ook mogelijk dat we op meerdere schepen gaan testen’, vertelt woordvoerder van Damen Rick van der Weg.

Cat 3500E

De Caterpillar 3500E-serie dual fuel-proefmotoren zijn in principe al geschikt voor methanol en Pon Power gaat ze vanaf 2024 aan Damen leveren. Daarna begint het testproces. Hierin wordt gekeken naar de integratie van de motoren met de andere systemen aan boord. ‘We zijn verheugd over de samenwerking met Caterpillar in dit baanbrekende project. Alle partijen zijn erbij gebaat dat de proefmotoren zo snel mogelijk in bedrijf worden genomen, zodat we kunnen ervaren wat het betekent om methanol als brandstof te gebruiken in een maritieme omgeving’, zegt Joost Mathôt, directeur productontwikkeling van de Workboats-divisie van Damen.

Het uiteindelijke doel is om in 2026 methanol aangedreven sleepboten in serieproductie te hebben.

Lees ook:

Drie maritieme plannen voor alternatieve brandstof krijgen 52,9 miljoen euro subsidie

Eerste binnenvaarttankers schakelen over op methanol en waterstof

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer