Albertkanaal

Schepen gevangen achter defecte brug in Merksem

De bunkerboten van Wit Bunkering in Antwerpen hebben een etmaal lang werkloos voor de wal gelegen. Ze lagen gevangen achter de brug over het Groot Dok, langs het Albertkanaal in Merksem, die van woensdag- tot donderdagmiddag 24 november gestremd was voor de scheepvaart.

Ter illustratie. Een van de bunkerboten van De Wit Bunkering. Foto De Wit Bunkering

Door een defect aan een hydraulische cilinder kon de brug niet open. Zeven in het dok aangemeerde bunker- en binnenschepen konden daardoor niet weg. Aanvankelijk schatte De Vlaamse Waterweg, die het kanaal en zijn aftakkingen beheert, dat de reparatie tot vrijdagavond zou duren. Maar donderdag omstreeks 15:35 uur werkte de brug weer.

Het getroffen bunkerbedrijf onderzoekt samen met zijn verzekeraar of het de economische schade kan verhalen op de vaarwegbeheerder. Het zou al de tweede of derde keer in korte tijd zijn dat de brug defect was. Donderdag was De Vlaamse Waterweg niet bereikbaar voor commentaar.

In het midden van de 20ste eeuw was de brug economisch behoorlijk belangrijk en liep er ook een goederenspoor overheen, met talrijke aansluitingen van lokale bedrijven, zonder echte afscherming van het autoverkeer. Vandaag de dag wordt het oude (1874) dok niet meer via het spoor bediend. Het Vlaamse overheidsbeleid wil er de vestiging van watergebonden bedrijven aanmoedigen.

Lees ook:

Bunkering De Wit bestaat 70 jaar

ProRail schrapt onverwacht ‘lunchpauze’ spoorbrug Coevorden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer