Watertaxi

[UPDATE] Aanvaring Waddenzee: zoekactie naar 12-jarige en andere opvarende gestaakt

De hulpdiensten hebben de zoekactie  gestaakt naar het 12-jarige kind en een andere opvarende, die vermist raakten na de aanvaring tussen een snelboot en een watertaxi tussen Terschelling en Vlieland. De kans dat de vermisten nog levend worden teruggevonden, is volgens de KNRM nihil. Volgens de Veilgheidsregio zijn er nog twee mensen om het leven gekomen.

De Stormloper, een kleine watertaxi, had zeven mensen aan boord. De watertaxi is gezonken. Vier mensen werden direct uit het water gehaald. Foto Douwe Wiegman jr.

De aanvaring vond nabij het Schuitengat bij Terschelling plaats tussen de snelboot Tiger van rederij Doeksen en watertaxi Stormloper. De Stormloper, een kleine watertaxi, had zeven mensen aan boord. De watertaxi is gezonken. Vier mensen werden direct uit het water gehaald. Ook een andere persoon werd uit het water gehaald. Dit was het eerste slachtoffer dat moest worden gereanimeerd. Daarna was sprake van twee vermisten, van wie er een rond 08.30 uur werd gevonden, die eveneens moest worden gereanimeerd.

Zes van de zeven passagiers zijn werkzaam in de bouwsector, bevestigt de directeur van een van de betrokken bouwbedrijven aan Omroep Fryslan. De kapiteins van beide schepen zijn door de politie aangehouden. Dat is protocol bij dit soort ongelukken. De schipper van de watertaxi ligt nog wel in het ziekenhuis.

Of de opvarenden van de watertaxi een reddingsvest droegen, weet de woordvoerder niet. Een zoekslag bij het schip heeft nog niet geleid tot het vinden van het vermiste kind.

De Tiger, met 21 passagiers en zes bemanningsleden aan boord, maakte water, maar heeft inmiddels Harlingen veilig bereikt. Volgens de veiligheidsregio worden deze mensen opgevangen in Harlingen. Doeksen heeft verklaard dat er geen gewonden zijn gevallen op de Tiger.

Op de kade van Harlingen staan hulpdiensten klaar
Op de kade van Harlingen staan hulpdiensten klaar na de aanvaring tussen een watertaxi en een snelboot van Doeksen.

Over de oorzaak van de aanvaring kan de Kustwacht ook niets zeggen. ‘Daar zal de politie onderzoek naar doen. Het weer en het zicht was wel redelijk goed daar.’ De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is op weg naar Harlingen voor een verkennend onderzoek naar het incident.

De Stormloper heeft een kruissnelheid van 50 km/u, met een topsnelheid van 77 km/u. Er liggen 2x Volvo Penta D6 370pk (totaal 740pk) in.