Column

Zware Kees: Geluidsfragment

Mijn tuin verzuipt langzaam door niet ophoudende regen. Ik verwarm mijzelf aan het houtkacheltje – de eerste keer dit jaar – en constateer dat de zomer voorbij is. En wát voor een zomer! De meeste zonne-uren sinds mensenheugenis. Maar liefst twee hittegolven en een uitzonderlijke droogte die de binnenvaart behoorlijk heeft gehinderd door lage waterstanden.

De zomergekte op het water is langzamerhand voorbij, de vaarwegen weer voor de beroepsvaart. Foto Kees Wiersum

Op de radio een verslaggeefster aan boord van een binnenvaartschip, die rapporteert over de lage waterstanden, maar afgeleid wordt door haar locatie: ‘Ik ben nu in de besturingskamer van de boot! Er zijn heel veel knopjes en lichtjes!’ 

Maar lage waterstand of niet, veel mensen hebben deze zomer gedacht: ‘Pfoe, wat warm, ik ga verkoeling zoeken op het water!’

Dus daar gaan ze, varend in een onbegrijpelijk peperdure sloep ‘met een klein wijntje erbij’, of meer volks, in de oude boerenpraam, tot aan de boorden volgeladen met kratten bier. Anderen kiezen wiebelig, maar heel trendy, voor een plank. In zwemkledij en slechts verbonden met een koordje aan een surfplank zonder zeil. Staande peddelen deze argeloze toeristen naar open water…

Anderen zien dit gewiebel niet zitten en verruilen hun opgevoerde Hyosung GT 250R voor een waterscooter, zeg maar een Hyosung GT 250R, maar dan zonder wielen. Ben ik de enige vaarweggebruiker die vindt dat beide laatste ‘vaartuigen’ niet op het drukke Nederlandse water thuishoren?

Natuurlijk zijn er ook dagjesmensen met hun (huur)jachtje (met een klein biertje erbij). ‘Héérlijk die rust om je heen! Die onéindige watervlaktes. Zo waren we van het weekend op de Westeinder Plas! Zó groot!’

Dan blijkt plotseling het vaarwater te zijn gestremd door een paar houten deuren. ‘Je moet hier toch door kunnen, aan de andere kant van die deur zie ik ook water…’ 

Een oplettende lezer stuurde mij een geluidsfragment van een conversatie tussen een jachtje en een sluiswachter. Ik heb het voor u uitgetypt.

Maritiem dagjesmens: ‘Ik denk dat ik…, ik begrijp eigenlijk niet wat u eigenlijk zegt, sorry…’ 

Sluiswachter: ‘De bakboordsluis is onderweg uw kant op met twee schepen.’

Maritiem dagjesmens: ‘En wat betekent het dan als het onderweg is met twee schepen?’

Sluiswachter: ‘Ja, dat is dat de sluis bezig is met het proces, dat-ie straks opengaat, en dan komen er twee schepen uit en als het licht op groen staat kunt u invaren.’

Maritiem dagjesmens: ‘Ja, haha, nu moet ik gewoon hier aan deze kant even blijven wachten.’

Sluiswachter: ‘U moet een vaste standplaats op de camping zoeken…’ 

Maar nu is de zomer voorbij, langzaam herstelt het land van de droogte. De verslaggeefster is naar huis, de huurjachtjes in de winterberging. O ja, sommige vaarweggebruikers zijn nu op zoek naar een caravan.

Lees hier alle columns van Zware Kees.