uitstel van executie?

Eeuwenoude werf Franeker misschien toch niet gesloopt

Het terrein en opstallen van Welgelegen, de eeuwenoude voormalige scheepswerf in Franeker, is verkocht aan een projectontwikkelaar. Donderdag 6 oktober zou de gemeenteraad van Waadhoeke beslissen of de werf teruggekocht zou worden. Dat besluit is echter uitgesteld naar donderdag 27 oktober.

De werf Welgelegen in Franeker. Foto: Erfgoedvereniging Heemschut.

Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag besprak de raad van gemeente Waadhoeke een voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Hierin stonden twee scenario’s met betrekking tot het voortbestaan van de werf.

Het eerste scenario luidt: de gemeente laat alles bij het oude. Dan blijft de werf in handen van de projectontwikkelaar en zal hij waarschijnlijk worden gesloopt. Maar de gemeente kan ook kiezen voor scenario twee: ze kopen de werf terug. In dat geval zal het oude gebouw in elk geval nog twee jaar blijven staan.

Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) zette zich in voor scenario twee. Zij bedachten een alternatieve bestemming voor Welgelegen, namelijk om er een historische haven van te maken met horeca.

Of dat echt gaat gebeuren is dus nog even afwachten. 27 oktober zal er opnieuw een raadsvergadering zijn.

Lees ook:

Extra steun voor restauratie eeuwenoude Zwammerdamschepen

Sloop dreigt voor eeuwenoude scheepswerf Franeker, LVBHB in de bres