Brief

Havenmeester Rotterdam vindt nieuwe brug over Nieuwe Maas gevaarlijk

De derde brug die Rotterdam over de Nieuwe Maas wil bouwen, heeft nadelige economische en nautische consequenties, stelt havenmeester René de Vries in een brief aan het gemeentebestuur.

Havenmeester René de Vries. Foto Port of Rotterdam

Volgens de havenmeester van Rotterdam is de nieuwe brug nautisch gezien niet veilig. ‘Nautisch onderzoek van Marin leidt tot de conclusie dat de huidige onderzochte brugvariant zodanige nautische veiligheidsrisico’s met zich meebrengt dat deze niet veilig en vlot te passeren is’, aldus De Vries.

De variant waar De Vries het over heeft.

Volgens De Vries is een brug op de geplande locatie wél een optie, wanneer er geen brugpijlers in de Nieuwe Maas komen. Dan moet daarnaast ook een gedeelte van de Esch worden aangepast, om daar het beweegbare deel van de brug te situeren. ‘In elke andere variant ben ik als Rijkshavenmeester en havenmeester van Rotterdam niet in staat de nautische veiligheid op de Nieuwe Maas te waarborgen.’

Afwaardering vaarweg

Een realistische consequentie van een brug met pijlers is, volgens De Vries, een afwaardering van de vaarweg. ‘Dit houdt in dat een deel van de binnenvaart niet meer via de Nieuwe Maas van en naar de haven kan varen, omdat zij de brug niet veilig kunnen passeren.’ De havenmeester voorziet dat dit grote negatieve economische en logistieke consequenties heeft.

De Vries pleit er daarom nogmaals voor een andere variant te ontwikkelen die wel recht doet aan de nautische veiligheid.

Lees ook:

Rotterdam kiest voor nieuwe brug over de Nieuwe Maas

Bewoners Rotterdam ook tegen komst brug Rotterdam-Oost

Havenmeester Rotterdam vindt nieuwe brug over Nieuwe Maas gevaarlijk | Schuttevaer.nl
Brief

Havenmeester Rotterdam vindt nieuwe brug over Nieuwe Maas gevaarlijk

De derde brug die Rotterdam over de Nieuwe Maas wil bouwen, heeft nadelige economische en nautische consequenties, stelt havenmeester René de Vries in een brief aan het gemeentebestuur.

Havenmeester René de Vries. Foto Port of Rotterdam

Volgens de havenmeester van Rotterdam is de nieuwe brug nautisch gezien niet veilig. ‘Nautisch onderzoek van Marin leidt tot de conclusie dat de huidige onderzochte brugvariant zodanige nautische veiligheidsrisico’s met zich meebrengt dat deze niet veilig en vlot te passeren is’, aldus De Vries.

De variant waar De Vries het over heeft.

Volgens De Vries is een brug op de geplande locatie wél een optie, wanneer er geen brugpijlers in de Nieuwe Maas komen. Dan moet daarnaast ook een gedeelte van de Esch worden aangepast, om daar het beweegbare deel van de brug te situeren. ‘In elke andere variant ben ik als Rijkshavenmeester en havenmeester van Rotterdam niet in staat de nautische veiligheid op de Nieuwe Maas te waarborgen.’

Afwaardering vaarweg

Een realistische consequentie van een brug met pijlers is, volgens De Vries, een afwaardering van de vaarweg. ‘Dit houdt in dat een deel van de binnenvaart niet meer via de Nieuwe Maas van en naar de haven kan varen, omdat zij de brug niet veilig kunnen passeren.’ De havenmeester voorziet dat dit grote negatieve economische en logistieke consequenties heeft.

De Vries pleit er daarom nogmaals voor een andere variant te ontwikkelen die wel recht doet aan de nautische veiligheid.

Lees ook:

Rotterdam kiest voor nieuwe brug over de Nieuwe Maas

Bewoners Rotterdam ook tegen komst brug Rotterdam-Oost